Zeg nooit mus tegen een heggenmus.

heggenmus0001-4.jpg

In de heg.

Dat deel van de naam klopt dus. De heggenmus zal denkelijk ook in jouw tuin in jouw heg een nestje jonge heggenmussen hebben grootgebracht. Want deze soort is een echte tuinvogel. Je kan ze ook vaak zien onder je voedertafel. Er boven op soms ook, maar ze scharrelen veel liever rond op de grond op zoek naar iets om te eten. Maar blijkbaar is het tweede deel van zijn naam minder goed gekozen. Want de heggenmus is geen familie van onze huismus of ringmus. Neen, ze heeft helemaal niets te maken met deze belhamels. Daar is de heggenmus veel te goed opgevoed voor.

Dikkertje.

Ze doet eerder qua formaat meer denken aan een lijstertje. Wat langere dunne pootjes en een voller lichaam. Ze zijn inderdaad stevig van formaat. Zeker als je er eentje in je handen krijgt dan voel je dat het om een stevige bink gaat. En de snavel is lang en smal wat duidt op een insectendieet. Dit terwijl de “echte” mussen een kegelvormige snavel hebben en dus zaad en granen op hun menukaart hebben staan.

heggenmus0001-6.jpg

Stenen uit de lucht.

En insecteneters vinden in de winter heel weinig voedsel hier of ze moeten omschakelen naar zaad. Dat is wat heggenmussen doen. Maar ze gaan toch liever naar warmere oorden. Dus jouw heggenmus die je nog zag tijdens de zomer in je tuin is heel vaak een ander exemplaar dan de heggenmus die onder je voedertafel in de winter rondscharrelt. Denkelijk gaat dat om een noordelijker exemplaar. Dus zijn het schuif-trekkers. Daarmee wil ik zeggen dat elke populatie een stukje opschuif in de winter naar het zuiden. En in het voorjaar maken ze de omgekeerde beweging. Dus hangt er regelmatig zo een “schuivertje” in mijn netten. Het is trouwens een dankbare soort om te ringen want ze reageren heel goed op geluid. Een collega ringer vertelde mij dat ze letterlijk als stenen uit de lucht vallen al je het geluid opzet. Zelf heb ik dit nog niet mogen ervaren. Maar een gewaarschuwd man is er twee waard. Dus zet ik voor alle zekerheid mijn hoed op als ik tussen de netten loop. Zo een stevige heggenmus zou wel eens hard kunnen aankomen.

heggenmus0001.jpg

Adult exemplaar

heggenmus0001-3.jpg

Jong of oud zie je onder andere aan de oogkleur.

heggemus.jpg

Pullus, ik kon al een deel nestjes ringen van deze soort.