Het moment voor morinellen.

morinel0001-5.jpg

Jullie hoeven je geen zorgen te maken. Ik ben niet overgeschakeld op de determinatie van paddestoelen. Morinellen of zoals het in de vogelgids staat morinelplevieren zijn prachtige vogels die momenteel even pauzeren in de Zuid-Limbugse en Brabantse velden. Dus als je ze eens life wil aanschouwen is het nu het moment.

GPS aan boord.

En ze vinden is niet zo heel makkelijk. Maar een voordeel is dat ze de gewoonte hebben om elk jaar op dezelfde plaats (vaak op dezelfde akkers) neer te strijken. Dus als je die plaatsen afzoekt heb je kans om zelf een paar morinellen te vinden. Altijd leuker dan gewoon naar reeds doorgegeven beesten te rijden. Hoewel ik meestal het laatste deed. En zoeken dan bedoel ik ook echt zoeken. Want zelfs als je weet dat ze er zitten is het vaak heel moeilijk om ze dadelijk te zien. Ze zijn zeer goed gecamoufleerd en dan lopen ze liever rond dan een stukje te vliegen. Onderstaande foto illustreert mooi dat het vaak een zoekplaatje is.

morinel0001-2.jpg

Vind je de twee morinellen op deze foto ?

Model met ervaring.

Maar eenmaal je ze gevonden hebt veranderen ze van moeilijk te lokaliseren bolletjes naar volleerde fotomodellen. In hun broedgebied op de verre toendra komen ze geen of toch heel weinig mensen tegen. Daarom vinden ze die rare bewegende grote beesten met vaak een rare buis aan hun hangen niet zo echt bedreigend. En je kan ze meestal vrij goed benaderen. De droom voor elke vogelfotograaf. Wel rekening houden met de andere vogelkijkers en ze niet te dicht benaderen zodat ze niet wegvliegen. Dat levert gegarandeerd boze blikken op en terecht. Een goede methode is een beetje bekijken waar ze graag rondlopen en je daar met je camera plat op je buik leggen. Met een beetje meeval wandelen ze dan zomaar voor je lens door. Ik vergeet trouwens niet snel de foto die ooit circuleerde bij de vogelaars van een morinelplevier die poseerde voor de vogelgids van Lars Jonsson die opengeslagen was op de pagina waar deze soort beschreven stond.

morinel0001-4.jpg

Geen vrouwen aan de haard.

De taakverdeling bij morinellen is een beetje anders dan we gewoon zijn bij onze vogels. Zo zijn de fel gekleurde en getekende vogels deze keer niet de mannetjes maar wel de vrouwtjes. Het zijn dan ook de mannetjes die beter een iets saaier pakje aantrekken want zij moeten de eieren uitbroeden. En nadien kunnen de heren ook de kroost grootbrengen. De dames trekken zich heel weinig aan van dat hele opvoedgedoe. Het mag wel eens anders dan het klassieke rolmodel. Eigenlijk zijn de vrouwtjes bij de morinelplevier de dolle mina’s van de vogelwereld. 

morinel0001-3.jpg