Eentje met een hoekje af, de draaihals.

draaihals-2.jpg

De juist naam.

De bedenker van de naam voor deze vogel heeft niet echt veel moeite gedaan. Hij heeft gewoon het beestje in zijn handen gestopt gekregen en opgeschreven wat hij zag. Want hoe hij heet is wat hij doet. Draaien met zijn hals in alle richtingen die mogelijk zijn. Dus werd het de draaihals. Deze spechtensoort broedt niet (of toch heel sporadisch) in ons land maar trekt er wel door. En elk jaar worden er dan ook meerdere exemplaren gevangen en geringd. Zelf zag ik mijn eerste draaihals in Hongarije. Hij was zo vriendelijk om op een laag gespannen elektriciteitskabel even te poseren. Toch wel even geleden want de foto werd genomen met digiscoping en de kwaliteit is dan ook wat bedenkelijk.

Draaihals03-03.jpg

Mijn Hongaarse draaihals.

Tuinsoort met een kick.

En deze week was het mijn beurt om deze prachtige soort uit mijn netten te halen. Er was al een paar dagen heel wat beweging op het trekfront en op meerdere plaatsen werden draaihalzen gezien en gevangen. Dus was er toch een beetje hoop dat er hier ook eentje zou langskomen. Maar het was toch afwachten of het ging lukken. En tijdens de eerste ronde van die dag was het bingo. Twee keer zelfs, want toen ik nog even langs de netten liep om te kijken of er nog vogels waren ingevlogen hing er zowaar een tweede exemplaar mij te bekijken. Dat was toch even kicken.

draaihals0001.jpg

Eerste draaihals die ik zelf mocht ringen.

Vliegend kunstwerkje.

En als je zo een draaihals van dichtbij kan bekijken dan zie je pas hoe schitterend deze vogels gecamoufleerd zijn. Als spechten hangen ze dus een groot deel van hun leven tegen stammen of takken van bomen. Hoe slaag je er dan in om zo weinig mogelijk op te vallen ? Door je te vermommen als deel van die stam. En dat is wat draaihalzen met veel bravoure dan ook doen. En dit is misschien de reden dat er elk jaar heel wat draaihalzen worden gevangen en geringd, dus passeren er toch wel een aantal door ons landje, maar toch worden ze niet zo heel vaak gespot in het veld. 

007 (5).JPG

Een detail van de staart, echte kunst.