Niet de zwarte maar de gekraagde roodstaart.

gekraagde0001-4.jpg

Is het geen plaatje, onze gekraagde roodstaart. Heel wat mensen kennen zijn neefje wel, de zwarte roodstaart. Die voelt zich echt thuis in stedelijk gebied en zit meestal op een hoog punt, een dak of antenne, zijn typisch krakend deuntje te zingen. Hoe vaak heb ik tegen mensen niet moeten zeggen na de vraag “thuis zit een zwart vogeltje met een rode staart, wat is dat?”. “Dat is een zwarte roodstaart”. En na een eerste blik waaruit duidelijk blijkt dat ze denken dat ik hen zit uit te lachten zien ze dan toch dat ik dat meen.

Kempenaar.

Maar ik heb het hier dus over de gekraagde roodstaart. En die houdt zich meer op in het buitengebied. En dan nog liefst in heidegebieden en die zijn er hier niet veel. Dus moet je de broedpaartjes meer in de kempen gaan zoeken en niet in ons Haspengouw. Het is trouwens daar (ik dacht ergens in het Antwerpse) dat ik mijn enige foto van deze soort in de vrije natuur kon nemen. En dat was dan nog in mijn heel vroege periode als fotograaf en dat is er duidelijk aan te zien.

gekraagde0001-5.jpg

Geringd

En toch vangen we hier meer gekraagde dan zwarte roodstaarten tijdens het ringen. Een echte uitleg heb ik daar niet voor. Misschien dat ze beter reageren op geluid of dat zijn zwarte neefje minder mobiel is. Hoewel dat laatste denkelijk niet klopt want de zwarte roodstaarten die ik weet zitten hier in de buurt zijn tijdens de winter nergens te bespeuren. Dus die verhuizen ook liever naar warmere oorden. Het is trouwens telkens een verademing om een gekraagde roodstaart uit de netten te halen. Vooral als het adulte mannetjes zijn, echte juweeltjes.

Blauwgrijs of roestbruin.

Mannetjes en vrouwtjes zijn vrij makkelijk uit elkaar te halen. De heren hebben altijd zwarte pluimpjes in hun keel. En heel vaak zie je ook bij 1ste jaars mannetjes de witte voorhoofdband al verschijnen. Vrouwtjes missen beide kenmerken. De leeftijd is een ander paar mouwen. Bij mannetjes valt dat nog mee. Adulte mannetjes zijn heel intensief van kleur tegenover hun pubers in hun eerste jaar. Maar bij vrouwtjes moet je verder gaan op de armpendekveren. Bij 1ste jaar zijn die roestbruin en bij adulte grijsbruin. Dat is toch een heel verschil zal je wel opmerken. Maar in de praktijk valt dat echt wel tegen.

gekraagde0001-2.jpg

Mannetje met duidelijk bruine zomen, dus 1ste jaars.

gekraagde0001.jpg

1ste jaars mannetje.

gekraagde0001-6.jpg

1ste jaars vrouwtje