Klaar voor de gay-parade, de roze pelikaan.

roze pelikaan0001-4.jpg

Deze keer heeft het lot een soort gekozen die ik  niet dadelijk zelf op mijn blog zou zetten als ik zo mocht kiezen. Niet dat ik deze vogels niet leuk of mooi vind, integendeel. Neen, het is gewoon een raar beest dat niet dadelijk bij iemand op de tong ligt als je aan een vogel denkt.

Bulgaars feestje.

Het was tijdens een fotoreis samen met Jente in Bulgarije dat ik deze soort voor het eerst in al zijn glorie kon bekijken. Tegen de zwarte zee zitten er elk jaar duizenden roze pelikanen, een waar spektakel. Het zijn er echt veel, heel veel.

roze pelikaan0001.jpg

Veel.

roze pelikaan0001-5.jpg

Heel veel.

roze pelikaan0001-6.jpg

Heeeeeeeeeeeeel veel.

Als je zo een groep van honderden pelikanen ziet cirkelen op thermiek dan is het toch even diep ademhalen. Het zijn dan ook zeer grote vogels met een spanwijdte van 3 meter of meer. Weinig europese soorten die zulke afmetingen halen. Dat maakt ze op de grond of op het water bij het landen en opstijgen niet de meest elegante verschijningen. 

Wel een zak aan.

Hun manier van voedsel vergaren is ook uniek in het vogelwereldje. Iedereen die het woord pelikaan hoort denk dadelijk aan de enorme keelzak die deze beesten hebben. In tekenfilms kan daar zowat alles in. Maar in de praktijk vullen ze deze na een duik onder water en worden alle eetbare beestjes er dan uitgefilterd. Duiken, scheppen, eten. Veel eten voor zo een kolos.

roze pelikaan0001-3.jpg

Belgische Houdini.

In ons landje duikt er om de zoveel jaar wel ergens een roze pelikaan op. Meestal in de buurt van een of ander dierenpark of zoiets. Dus je kan het al raden. Regelmatig ontsnappen er beesten en die blijven dan een tijd rondzwerven. Hun lot is vaak een gewisse dood. Zo vloog er dit jaar eentje tegen een windmolen. Hoeveel pech kan je hebben. De vrijheid proeven na jaren in één of ander hok gezeten te hebben en dan stomweg tegen de wieken van de toch niet zo dik gezaaide windmolens in ons Belgenlandje vliegen. Zelf ben ik nog nooit naar zo een “escape” gaan kijken. Want mijn Bulgaarse ervaring met deze roze pelikanen kunnen deze toch nooit overtreffen.

roze pelikaan0001-2.jpg