Bloempotfanaat, de grauwe vliegenvanger.

grauwe vlieg0001-4.jpg

Te kort gedaan.

Zeg nu zelf, dit prachtige vogeltje grauw noemen is toch niet echt terecht. Natuurlijk is hij niet zo flash als zijn neefjes de bonte en de withals. Maar daarom hem het verwijt naar de kop smijten dat het een grauwe verschijning is, is er toch een beetje over. Zeker als je hem van heel dichtbij kan bekijken, een voorrecht dat ik als ringer krijg, dan vind ik de naam nog minder goed gekozen. Maar die naam staat nu al in zoveel vogelgidsen dat het wijzigen heel veel verbeterwerk gaat opleveren en nieuwe drukken. En dat willen we de reeds zwaar geteisterde natuur niet aandoen. Dus blijft het de grauwe vliegenvanger.

grauwe vlieg0001-2.jpg

In de vlucht.

Maar waar hij helemaal niet grauw in is, is zijn jachttechniek. Jaarlijks (hoewel dit jaar niet) kan ik wel een paar keer genieten vanuit mijn keuken van zijn zweef en snap techniek. Zittend op een meestal vaste uitkijkpost speurt hij naar voorbijvliegende insecten. En met de precisie van een geprogrammeerde raket schiet hij naar zijn prooi die hij dan sierlijk uit de lucht plukt. Ik kan er alvast uren naar kijken.

grauwe vlieg0001-3.jpg

Bloempot-liefhebber.

De grauwe vliegenvanger vindt menselijk gezelschap zeker niet onaangenaam. Want hij broedt vaak heel dicht bij de huizen. En dan niet goed verscholen in een of andere haag met van die lelijke uitheemse coniferen. Neen, meestal open en bloot. En heel vaak in één of andere bloempot die op een terras hangt te bengelen. Het resultaat van deze keuze is vaak het doodvonnis van de plant die in die bloempot staat. Want de bewoners van het huis waar hij gekozen heeft om te komen broeden vinden dat geweldig. En uit angst om het vogelgezinnetje te verstoren wordt dan ook vaak besloten om alle activiteiten rond die bloempot te stoppen. Inclusief het begieten van de plant. De ene zijn dood,…

grauwe vlieg0001.jpg

Mijn eerste.

En ik ben dan ook zeer content dat ik in mijn eerste jaar als “grote-vergunning-ringer” een grauwe vliegenvanger uit mijn netten mocht halen. Een 1ste jaars vogel, dat kan je zien aan de brede bleke randen op de tertials en de armpendekveren. Schitterend beestje niet ?