Niet in blokjes, ijsduiker.

ijsduiker0001.jpg

Koude gast.

Elk jaar duiken er in ons land wel een paar ijsduikers op. Deze soort broedt in de noordse gebieden op vennen of plassen in de toendra. Daar is hij dan getooid met een schitterend zwart en wit gekleurd prachtkleed. En prachtkleed is het juiste woord. Echte beauty’s zijn het dan. Wij krijgen hem meestal te zien in een iets soberdere versie, winterkleed, en vaak ook nog de iets minder getekende 1ste jaars vogels. Maar ook dan zijn het prachtige verschijningen.

ijsduiker0001-4.jpg

Kiezelkuilen.

Meestal is dit het beeld dat we zien van een ijsduiker die Limburg bezoekt. Want hij kiest heel vaak een grote plas uit om op rond te dobberen. En die plassen hebben we vooral langs de Maas liggen. Dus de meeste van mijn ontmoetingen met deze soort waren dan ook in die regio. Hij valt gelukkig redelijk goed op tussen de duizenden eenden en ganzen die er dan ook meestal zijn. Maar als hij duikt is het toch telkens weer een uitdaging om hem terug in het telescoopbeeld te vangen. Want duiken, zoals zijn naam doet vermoeden, is een van zijn specialiteiten. Het is trouwens op die manier dat hij zijn maaltijd bij elkaar krijgt. Hij kan minuten lang onder water blijven en tientallen meters verder boven komen.

ijsduiker0001-3.jpg

Grote broer.

In zijn familie is hij tweede in rang. De roodkeelduiker is de kleinste, dan volgt de parelduiker (neen, niet die van de exotische eilanden die met een mes tussen hun tanden uit een bootje springen). Twee soorten die ook in mijn fotoarchief zitten. Maar hij moet zijn grotere broer de geelsnavelduiker laten voorgaan. Een soort die ik tot op heden nog niet te zien kreeg. Maar drie van de vier is toch al niet slecht.

ijsduiker0001-5.jpg