Mini-spechtje, de boomkruiper.

boomkruiper0001.jpg

Nieuwe netsoort.

Dit weekend mocht ik deze prachtige vogel uit mijn netten halen. En hij komt er echt niet vaak in terecht. Vorig jaar waren er dat voor gans ringend Limburg 126 waarvan 47 pulli. Dus ik was toch blij om er eentje bij te dragen voor dit jaar. Dit jaar kon ik geen pulli ringen, maar de voorbije jaren had ik in mijn nestkasten telkens één of twee nestjes.

boomkruiper.jpg

Spiraalklimmer.

Hoewel de boomkruiper niet tot de familie van de spechten behoort heeft hij met deze groep toch heel wat overeenkomsten. Zo heeft hij ook stijve staartpennen om zo tegen de stam van de boom te kunnen steunen als hij met zijn lange snavel in de spleetjes van de schors van een boom zit te peuteren. En met zijn scherpe en lange nagels kan hij zich perfect vastklampen tegen de stam of de takken van een boom. Hij kan trouwens ook ondersteboven aan een tak blijven kruipen. In tegenstelling tot de boomklever (ook geen familie denk ik) klimt hij wel altijd van beneden naar boven tegen de stam omhoog. Terwijl de boomklever (en daarom dat hij ook klever heet denk ik) vaak met zijn hoofd naar beneden tegen de bomen “kleeft”. Het foerageergedrag van de boomkruiper is trouwens heel kenmerkend. Hij vliegt naar de onderzijde van de boom en gaat dan spiraalsgewijs langs de stam naar boven. Af en toe even pauzerend om een plekje te inspecteren op aanwezige beestjes. Voor een fotograaf een enerverend gedrag, want hij zit dus steeds aan de achterkant van een boom.

boomkruiper0001-2.jpg

Aangepaste woonst.

Nog iets wat hij gemeen heeft met de spechten is dat hij in holen broedt. Correctie, spleten. Meestal bouwt hij zijn nest (dat doen spechten dus niet) achter een afgescheurd stuk schors of een andere natuurlijke spleet in één of andere boom. Om hem dan in een nestkast te krijgen is geen makkelijke zaak. Gelukkig hadden wij binnen onze werkgroep slimme mensen die eens nadachten welke eisen deze kruipers stelden aan hun broedplaats. Zo ontstond een nestkast zonder achterzijde en met een opening tegen de stam. En dat bleek een goed ontwerp want het volgende jaar hadden we al een paar nestjes boomkruipers te gast in onze appartementjes. 

Samensmelting.

En hoe zie je er best uit als je gans je leven tegen een boomstam hangt en niet wil opvallen ? Juist, zoals een boomstam. En zo ziet de rug van de boomkruiper er dan ook uit. Een indrukwekkende mozaïek van bruine en beige tinten die hem als hij stil zit doen samensmelten met zijn gastheer, de boom. Het is pas als hij op zijn eigen zenuwachtige manier rondkruipt dat je hem ontdekt.

002 (14).JPG