Vliegend vuurwerk, de scharrelaar.

boomkruiper0001-4.jpg

Hongaarse poging

Tot goed een jaar geleden was dit de beste foto die ik in mijn archief had zitten van een scharrelaar. Genomen in Hongarije op vakantie. Daar hangen aan de telefoonpalen op de pusta nestkasten voor deze rakkers. Dus dacht ik, even daar postvatten en ik kan deze prachtige vogel met zijn schitterend verenkleed makkelijk inblikken. Maar dat was verkeerd gedacht. Want ze zaten mooi te wachten op de tiende telefoonpaal. En als ik langzaam dichterbij ging schoven ze ook even op. Dus zonder schuiltentje (en met de auto konden we er toen nog niet geraken) bleek dat een moeilijke opdracht.

Fluo vliegbeeld.

Jammer, want het zijn gewoonweg prachtige vogels. Met hun unieke kleurenpracht en hun spectaculaire vluchten (in het Engels noemen ze hem niet voor niets roller) is hij de droom van elke vogelfotograaf. Je moet wel normaal gezien hiervoor naar het buitenland, want in België werd hij dacht ik nog maar een keer gespot.

Afrikaanse poging

Maar sinds begin dit jaar zitten er toch wel wat betere beelden in mijn archief. Wel niet van de Europese soort, maar het zijn scharrelaars. Een reis naar Tanzania gaf mij een heleboel kansen om scharrelaars te fotograferen vanop een afstand waar ik de pracht van deze soort goed kon aantonen. Kijk maar eens of dat gelukt is.

scharrelaar lilac-breasted roller0001.jpg

scharrelaar0001-2.jpg

scharrelaar0001.jpg

One thought on “Vliegend vuurwerk, de scharrelaar.

Comments are closed.