Roodkopje in birdland, de barmsijs.

barmsijs0001-2.jpg

Nieuw op de lijst.

Deze keer is het weer eens de beurt aan een nieuwkomer op mijn ringplek. Het is het moment dat ze doorkomen hoewel het hoogtepunt nog moet bereikt worden. De barmsijzen. Deze vinkachtigen blinken uit door hun eenvoudige schoonheid. Voor mij alvast een schitterend moment toen ik het eerste exemplaar aantrof in mijn netten.

Noordse broeders.

Hun broedgebied situeert zich een stuk noordelijker dan ons landje. Misschien dat er af en toe een koppeltje toch besluit om in één van de weinige Belgische bosgebieden een nestje te bouwen en hun kroost groot kan brengen. Maar dit zijn echt uitzonderingen. Het zijn echte doortrekkers die ons land meestal als transit gebruiken en dan eventueel wel een in de handen van een ringer terecht komen. De (gelukkig sterk uitgedunde) vogelvangers met minder edele bedoelingen vinden het ook leuke beestjes en daarom dat er nog steeds sukkelaars in kooitjes terecht komen. Een plek waar ze totaal niet thuishoren. Neen, een groepje “bermkes” rondhoppend in de top van een berk of een els is zoveel mooier dan eentje zielig op en neer springend in een kooi. Ik verkies de wilde versie, zonder twijfel.

barmsijs0001.jpg

Mannetje

barmsijs0001-3.jpg

Vrouwtje

Roodkopje.

Je kan de beide geslachten bij barmsijzen goed uit elkaar houden. Zeker bij adulte vogels. Beiden hebben een mooi rood petje, maar bij de mannetjes is dat meestal wat intensiever van kleur. Maar het verschil zit in de borst-, flank- en stuitbevedering. Daar vertoont het mannetje mooie rode tinten. Hoe ouder, hoe meer rood. Zelfs nu, buiten het broedseizoen, willen de mannetjes opvallen met rode signalen. 

barmsijs0001-4.jpg

Variatie op het barmsijs-thema.

En om het nog iets leuker te maken hebben ze net zoals een automerk doet een aantal modellen ontworpen. Voorlopig bleef het bij mij bij de kleine barmsijs of de cabaret. Maar als er een kleine is, is er natuurlijk ook een grote barmsijs. Maar de kers op de taart is en blijft de witstuitbarmsijs. Deze noordse beauty mag altijd eens bij mij binnenvliegen. Want het zijn echte juweeltjes met hun witgetinte verenkleedje, hun knalwitte stuit en dit gecombineerd met een helrood petje. Hopelijk is er ergens een exemplaar onderweg dat mijn ringplek een goede plaats vind om even uit te rusten.

barmsijs1105-3.jpg

Dit is geen witstuit, maar een grote barmsijs. Ook al mooi.