De prince-fan, purperreiger.

‘t Zit in de tenen.

Deze neef van de blauwe reiger, die talrijker is, komen we niet zo vaak tegen. In ons land zijn er wel wat broedparen, maar dan vrij beperkt. Het gaat dus meestal om om tijdelijke gasten. Maar als je deze dan tegenkomt is het wel telkens een schitterend weerzien.

Puperpreigers zijn iets kleiner dan de blauwe, maar hun verenkleed is een stuk exotischer. Met een mengeling van grijsblauw, rossig en een mooie zwarte keel en koptekening. Je kan ze in de vlucht goed onderscheiden van andere reigersoorten. Niet alleen door hun kenmerkende kleurenpatroon maar ook door de vorm. zo heeft een purperreiger een doorhangende keelzak en steekt hij zijn achterteen altijd omhoog. Of hij hiermee iets wil zeggen weet ik niet.

purperreiger0001.jpg

Rietbewoner.

In Nederland is de purperreiger iets dikker gezaaid. Zo zit er in het midden van dat vlakke landje een stevige kolonie. Die heb ik ooit bezocht (met deze foto als resultaat) en ik vergaat nooit de op en af vliegende reigers die hun kroost gingen voederen. De nesten zaten op de grond in een groot rietveld. En het gegrom en geschreeuw was er tot waar wij stonden goed te horen. Echt een onvergetelijke ervaring.