Wintervoederplaatsvangperiode.

voederplaats0001.jpg

Een woord dat je bij scrabble een fortuin aan punten kan opleveren. Maar voor mij gewoon weer een periode dat ik vogels kan ringen op mijn ringplek thuis. Zoals je kan zien heb ik mijn twee linkerhanden aan het werk gezet. En fier dat ik ben op mijn twee (wou er drie maken maar zoals verwacht had ik wat meer tijd nodig dan eerst gedacht) voedertafels. Eerst stonden ze wat wankel, maar een paar dwarslatjes brachten de oplossing. En dit allemaal zonder ook maar één keer op mijn vingers te kloppen. 

Bengelende bollen.

Vogels voederen is trouwens ondertussen een sexy item bij gespreksonderwerpen tussen “normale” stervelingen. De vogelliefhebbers waren er al langer mee bezig. Maar om tegenwoordig een tuin te ontdekken zonder bengelende vetbollen of een (vaak zeer stijlvolle en dan ook dure) voederplank met allerlei lekkers voor hun geverderde tuinbewoners moet je al lang zoeken. Natuurpunt heeft de hype nog wat meer in de picture gezet door hun jaarlijkse tuinvogeltellingen. En dat is allemaal een goede zaak. Want hoe meer mensen naar vogels kijken, hoe meer ze ze gaan appreciëren en hoe meer bescherming ze krijgen. Info over vogels voederen kan je massaal vinden op internet. Dus ga ik jullie daarmee niet lastig vallen. 

Klassiekers.

Maar het draait natuurlijk allemaal op de vogels. Om een zo breed mogelijk soortenpallet op bezoek te krijgen kan je best je menukaart ook zo uitgebreid mogelijk maken. De verschillende manieren van voederen spelen ook een rol. Sommige soorten landen zonder enige vrees op je voedertafel. Maar een aantal zal je enkel op de grond aantreffen. En op verschillende plaatsen voederen is ook geen slecht idee. Zo kunnen minder assertieve soorten ook een graantje meepikken. Mezen zijn meestal de eersten die je voedertafel ontdekken. En vooral de klassiekers van de tuinvogels zijn de koolmees en de pimpelmees. En omdat ik honderd keer per jaar de vraag krijg van mensen welke mees ze nu wel op bezoek krijgen zet ik hier foto’s neer van beide soorten. Zoals je kan zien twee totaal verschillende beestjes. Ik bespaar je de beschrijving maar als je ze nu tegenkomt moet je ze wel herkennen. Geen excuses meer.

koolmees0001.jpg

Koolmees

pimpel0001.jpg

Pimpelmees