Muizen on the move.

E393095-6.jpg

December, dus mogen de muizen terug aan het werk. Want met onze lieve lokkertjes gaan we vanaf nu terug op pad om torenvalken en buizerds met een gezond appetijt te strikken. Maandag deed ik al een bescheiden poging en op nog geen twee uurtjes tijd stonden er twee TV-kes op mijn lijstje. Eentje was een 1ste jaars mannetje dat bijna aan mijn venster invloog toen ik de balchatri naar buiten wilde zetten. En de andere was een adult mannetje dat al een ring droeg. Geringd op 9 juni 2011 in Neerrepen door ringers van onze werkgroep. Benieuwd hoe lang onze lijst deze winter gaat worden.

Zeslingen.

Want de verwachtingen zijn hoog gespannen. Het was dan ook een schitterend broedseizoen met grote nesten van vaak vijf en zelfs zes pulli per nestkast. En als die vogels allemaal blijven overwinteren dan zou het wel eens een mooi aantal geringde vogels opleveren. Door deze controles leren we trouwens ook heel wat over de dispersie van torenvalken. Want regelmatig hebben we terugvangsten en die kunnen we heel vaak koppelen aan de nestkast waar ze hun jeugd doorbrachten. Echt interessant.

De cijferkes.

En dat het broedseizoen uitzonderlijk goed was kan je mooi zien op deze grafiek. De door onze werkgroep geringde pulli van torenvalk sinds 2008. En dit jaar was dus een toppertje.

Torenvalk aantallen grafiek.png

En dat zag ik ook bij mijn eigen controles. Dit jaar controleerde ik 54 nestkasten (14 bleven onaangeroerd). Daar waren er 15 van bezet (vorig jaar 20, maar ik ben bij een aantal die vorig jaar bezet waren niet geraakt). Ik telde 64 pulli waar ik er 61 van kon ringen (vorig jaar 50 – 43). Dat is dus al een mooi aantal meer. Gemiddeld aantal pulli per bezette nestkast was maar liefst 4,26 (vorig jaar 2,5). Wat erg hoog is. En dus hoop ik dat een aantal van deze jongen in de regio blijven plakken en er een lief vinden. Zo raken mogelijk weer een aantal nieuwe nestkasten bezet.