De mezenmeute op bezoek.

Vrijdag en zaterdag de muizen aan het werk gezet. De tijd van de torenvalkjes en buizerds is dan ook weer aangebroken. Voorlopig staat de teller op zeven stuks waarvan één terugmelding. Het ging om een mannetje dat door onze ringgroep als pulli werd geringd in 2011 in Neerrepen. Op 7km800m van zijn geboortekast konden we deze torenvalk opnieuw in handen krijgen en de ring controleren. Zaterdagnamiddag ging ik met mijn zoon erbij op stap en we konden helaas maar één exemplaar vangen, een juveniel mannetje.

grote bonte0001-3.jpg

Eerste keer.

Zondag had ik wegens familiale verplichtingen enkel in de voormiddag een paar uurtjes tijd. Dus dacht ik om even te vangen op mijn voederplaats. Dat “even” had ik wel een beetje verkeerd ingeschat. Het begon met bevroren netten. Tegen dat ik die had opgerold (gevouwen is een beter woord) en er andere netten hingen begon de zon al op te komen. Dus maar even terug binnen om mijn verkleumde handen terug wat op temperatuur te brengen en na een ontbijt ging ik eens kijken of ik iets had kunnen vangen. Ja, ik had “iets” kunnen vangen want de netten hingen goed vol.

Handschoenen gewenst.

Uiteindelijk werd het een zeer vruchtbare voormiddag met in totaal 77 vogels. Het ging om 28 koolmezen (21 waren al geringd), 25 pimpelmezen (16 geringd), 9 vinken, 9 groenvinken, 2 merels, 1 staartmees (eentje ontsnapte) en 1 grote bonte specht. Mezen en koude vingers is geen goede combinatie. Maar grote bonte specht en een fotosessie is dat nog veel minder. Toen Jente een foto wilde nemen van het mooie mannetje grote bonte hakte het beest lustig in op mijn vingers alsof het een boomstam was waar hij zijn nestholte in wilde maken. Pijnlijke foto werd dat. En op mijn familiale verplichtingen kwamen we een uurtje te laat aan.

grote bonte0001-2.jpg

Mannetje grote bonte specht

grote bonte0001.jpg

Close-up van het “moordwapen”.

Tussendoortje.

Toen ik na de eerste controleronde terug kwam merkte ik een torenvalk op die boven op de antenne van mijn buurman zat. Dus snel één van de muizen gevangen en in de balchatri gezet. Toen ik deze in mijn schapenweide zette bleken vooral de schapen interesse te tonen. Dus die naar de andere weide gejaagd en het hek even dicht gedaan. En toen ik even later ging kijken zat de torenvalk mooi boven op het kooitje. Weer eentje bij op mijn lijst, een eerstejaars mannetje. Die lijst wordt trouwens al vrij lang. Zeker nu ik ook van een collega ringer zijn gegevens opgestuurd krijg. Interessante data waar ik mij één van de volgende regenachtige dagen eens mee ga amuseren.