De koele koolmees.

Het voorbije weekend weer een dagje besteed aan het ringen op mijn voederplaats. Dat leverde het mooie aantal van 110 vogels op. Vooral de groenlingen deden het heel goed met 33 exemplaren. Dat was vooral te danken aan Jente die de dag ervoor op mijn vraag ging bijvoederen en het nodig vond om enkel zonnebloempitten te gaan strooien. De nummer één op het menu van de groenvink. Een overzicht van de vangsten.

Nieuw
geringd
Terug-
gevangen
  Nieuw
geringd
Terug-
gevangen
Heggenmus 1 1 Koolmees 4 27
Roodborst 1 1 Huismus 1
Merel 3 1 Vink 7
Pimpelmees 13 17 Groenling 31 2
Totaal: 110 exemplaren, 8 soorten, 8:00 uren

Tussen de koolmezen zat ook een exemplaar dat afweek van zijn gewone soortgenoten. Deze vogel had een bruinige tint over zijn ganse lijf.

Een berichtje met foto’s op een aantal mailgroepen van ringers leverde verschillende meningen op. Een vuile vogel die ergens een plekje had gevonden om zich volledig in te smeren met een of andere bruine substantie. Dat vond ik zelf niet eerlijk naar mijn vangst toe en ook mijn eerste indruk toen ik deze koolmees wat beter bekeek was zeker niet deze hypothese. Een probleempje met haar pigment leek mij een meer aanvaardbare uitleg. Ondertussen kreeg ik trouwens een aantal foto’s doorgestuurd van andere kool- of pimpelmezen met afwijkende kleuren. Dus daar zullen we het dan maar op houden. Natuur blijft ons verbazen en elke ringdag kan een verrassing brengen. Deze keer eentje met een bruin tintje.

Hierbij een reeksje foto’s van de shot van “mijn” bruinige koolmees.

koolmees0001-3.jpg

koolmees0001-4.jpg

koolmees0001-6.jpg

koolmees0001-2.jpg

koolmees0001-5.jpg