Geijkte ringwerk.

cranes2.jpg

Allereerst wil ik iedereen die deze blog volgt een schitterend, verrassend, gezond en vooral vogelrijk 2015 toewensen. Hopelijk blijven jullie mijn schrijfsels verder lezen. Ik heb alvast al heel veel plezier beleeft met elke week iets op mijn blog te zetten. 

De lat ligt op zijn plaats.

Het was voor mij trouwens een boeiend jaar. Want in het voorjaar kreeg ik mijn “grote” vergunning in de bus en mocht ik vanaf dan vogels ringen op mijn eigen ringsite. Ik heb trouwens nog een ontwerp gevonden van hoe ik ze toen wilde inrichten.

ringplek0001.jpg

Het is wel een beetje anders geworden dan gepland, maar blijkbaar was het idee toch in de goede richting. Mijn collega ringers van de werkgroep vonden de resultaten zeker niet slecht. Het voorjaar heb ik niet zo heel veel geringd, maar in het najaar kon ik er toch een goeie lap op geven. Wat pulli betrof was het dan weer wat minder. Een ringer moet keuzes maken in het leven.

4.792

Dat is het totale aantal vogels dat ik geringd heb in 2014. Dan tel ik de eigen terugvangsten (352) niet mee. Wel de 56 “echte” terugvangsten van door andere ringers geringde vogels. Daar zaten trouwens ook al een paar buitenlanders tussen. Benieuwd waar die juist geringd werden. 

Mijn top 5 was : zwartkop met grote voorsprong op nummer 1 (1.501), tweede plaats voor tjiftjaf (438). Gevolgd door heggenmus (382), roodborst (331) en kleine karekiet (309).

ringplek0001-4.jpg

Als ik de pulli apart bekijk (in totaal 574) dan is het daar de koolmees die primus wordt met 179 exemplaren. Tweede plek voor zijn neefje de pimpelmees (117) en brons voor steenuil (103). Vierde en vijfde zijn respectievelijk torenvalk (61) en merel (30).

ringplek0001-3.jpg

Bij deze is 2014 het jaar om mee te vergelijken. Nu zal ik de eerste maanden nog wel wat sessies op de voederplaats houden en ook het voorjaar ben ik van plan om een aantal dagen de terugkerende vogels proberen te verschalken. Dus normaal gezien zal 2015 dan ook hogere aantallen scoren. Met hopelijk een paar leuke kersen op de ringtaart.