Nummer één.

Jawel, het nieuwe jaar is nog maar pas begonnen en we hebben er al eentje een ring rond de poot gedaan. Hoewel het de bedoeling was om torenvalken te strikken werd het verrassend een steenuiltje.

steenuil0001.jpg

De eerste voor 2015.

Verdwenen TVkes.

Met twee muizen op pad vertrokken om torenvalken te vangen. Maar deze winter blijkt dat niet zo simpel. Ondanks een geweldig broedseizoen zijn de TVkes heel dun gezaaid. En door een overvloed aan voedsel in de vorm van een legertje aan muizen dat nog aanwezig is op Vlaamse velden hebben ze ook vaak totaal geen interesse in ons aanbod in de balchatri. En tijdens mijn rondrit door Haspengouw werd dit nog maar eens bevestigd. Ik kon 3 buizerds en 1 torenvalk bekijken en er nul vangen. Waar al die geringde pulli van het voorbije broedseizoen uithangen is voorlopig een mysterie.

Laagstaminvasie.

Dus onderweg dan maar even gestopt aan een steenuilenkast. Want ik had bij een vorige controle gezien dat er geen bodemlaag in deze kast zat. Dus gingen we daar even een mooi laagje potgrond in deponeren. Toen ik de kast opendeed keek ik op de rug van een schuilende steenuil. En aan de uitwerpselen en pluimen in de kast te zien gebruikte deze bewoner deze kast al een tijdje. Een ongeringde vogel dan nog die deze kast dan toch ontdekt had. Mijn tweede ontdekking van een steenuil in een nieuw geplaatste nestkast in laagstam deze winter. Dat verhaal begint boeiend te worden. Mijn voorzichtige hypothese is dat door het schitterende broedseizoen we dit jaar meer bezette kasten gaan krijgen en dat ze die kasten in de laagstamplantages er dan ook graag gaan bijnemen. Benieuwd of deze voorspelling gaat uitkomen.

steenuil0001-2.jpg

De verhuurde nestkast.