De groenvink, deze klopt.

Ondertussen al twee sessies achter de rug op mijn voederplaats en de eerste 100 zijn al genoteerd. (zelfs al iets meer). Maar de ringplek ligt er wel heel nat bij. Begin van de week stond een deel bijna volledig blank waardoor ik zelfs droombeelden kreeg van geringde steltlopers of ander aan het water verbonden gevogelte.

Maar gelukkig bleef het water niet staan (de modder wel) en kon ik gisteren de netten dan nog eens openzetten. Met een behoorlijk resultaat trouwens. Nummero uno voorlopig op mijn soortenlijst is de groenvink.

Just is just.

De naamkeuze voor deze soort is er boenk op. Het is een vink en hij is groen. Hoewel, als we dan toch even kritisch willen zijn, groen-knalgeel-vink zou nog beter zijn. Want de mannetjes hebben in hun vleugels en staart een tint geel die menig kunstschilder in zijn glorieperiode tot wanhoop zou gedreven hebben om deze te evenaren op zijn schilderwerken. De vrouwtjes zijn een heel stuk bescheidener en zij zouden zeker naar de naam grijs-groen-vink luisteren. Hun verenkleed werd dan ook uit veiligheidsoverwegingen overgoten met een maskerend buingrijs tintje.

groenling0001.jpg

Meneer groenvink.

groenling0001-3.jpg

En mevrouw.

Te simpel.

Maar als je de huidige vogelgidsen er bijhaalt dan kom je de naam groenvink zelden of nooit tegen. Een of andere onverlaat heeft namelijk beslist dat die naam te duidelijk was en moest gewijzigd worden in groenling. De kleur kan je er nog in tervinden. Maar waarom deze soort nu plots het achtervoegsel “ling” krijg aangesmeerd. Begrijpe wie kan. Niet dat onze groenvinken (ik volhard in de boosheid) daar ook maar iets van aantrekken. Ze blijven gewoon doen waar ze goed in zijn. En dat is zaden peuteren uit allerlei vruchten. Rozebottels is één van hun favorieten. Elk jaar kan ik een groepje groenvinken bewonderen in mijn tuin terwijl ze met hun stevige snavels de knalrode bottels openbijten om aan de zaden te raken. In de tijd dat ik nog vogels keek door mijn telelens was deze combinatie van knalrood, felgroen en stralend geel het sein om mij verdekt op te stellen in de buurt van mijn wilde rozen om dit te vereeuwigen.

groenling0001-4.jpg

Een poging om deze beauty op de gevoelige plaat te zetten.

Tel jij ook mee ?

Dan nog even reclame maken voor het vogeltelweekend van Natuurpunt. Dit weekend wordt iedereen opgeroepen om in zijn of haar tuin de vogeltjes te tellen. Een initiatief dat ondertussen is uitgegroeid tot een evenement waar heel wat mensen mij over aanspreken. En dat ook elk jaar de pers haalt. Een goede zaak want onze vogels verdienen alle aandacht. Zelf kan ik alvast mededelen dat er gisteren minstens 7 groenvinken (ik blijf het volhouden) in mijn tuin zaten en er sinds nieuwjaar 30 exemplaren zijn gepasseerd.

1897699_965141276847116_5987159237554612832_n.jpg