Sneeuwlandschap, dus sneeuwgorzen.

Biodiversiteit.

Het is een vogel- en ringvrij weekend om verschillende redenen. Allereerst zit ik met een stevige valling en een ambetante hoest. De beestjes hebben mij stevig in hun greep. Mijn neus en keel herbergen momenteel een graad van biodiversiteit waar de regenwouden in Zuid-Amerika een puntje aan kunnen zuigen.

En deze morgen viel er dan ook nog eens een heleboel sneeuw. Schitterende landschappen waar een wandeling met mijn fototoestel in aanslag niet in zou mistaan. Maar mijn stijging van biodiversiteit zorgt voor een weloverwogen obstakel. De enige activiteit die verbonden is met mijn ringwerk is het bijvullen van de voederplaats. Een werk van barmhartigheid met dit winterprikje.

Voorvoegsel.

Dan mij maar achter de pc gezet met de hoop dat het weldra beter wordt met mijn valling. Maar de sneeuw blijkt inspirerend te werken. Want ik ga in mijn database van foto’s op zoek naar soorten met als voorvoegsel sneeuw. Drie zitten er tussen en mijn keuze valt op de meest fotogenieke. Sneeuwgorzen.

sneeuwgors0001.jpg

Een Texelse sneeuwgors.

Wintergasten.

Deze neefjes van onze geel- en grauwe gorzen zien we hier meestal in de winter. Ze verkiezen om de rest van hun leven door te brengen op de toendra van het koude noorden. En het zijn echte fotomoddelen. Want zoals vaak met soorten die rondvliegen in de uitgestrekte leegte van de toendra zijn mensen onbekende wezens waar ze nauwelijks rekening mee houden. Als fotograaf kan je dan ook vaak dichtbij raken om mooie plaatjes te schieten.

sneeuwgors0001-2.jpg

Vluchtjes

Deze soort komt heel zelden voorbij in mijn regio. Het aantal waarnemingen kan je dan ook op één hand tellen. Maar een paar weken geleden kon ik op de mailgroep van de gorzentellers lezen dat er “groepen van bleke gorzen” waren gezien. Zo goed als zeker ging het hier om sneeuwgorzen. Maar mijn twitchers-instinct is ondertussen zo goed als verdwenen en hoewel het idee om op zoek te gaan naar sneeuwgorzen in Zuid-Limburg wel even in mijn gedachten kwam bleef het met een idee. Als ik de foto’s uit mijn database nu bekijk was het misschien toch geen slecht idee geweest. Want het blijven fascinerende vogels.

sneeuwgors0001-3.jpg

sneeuwgors0001-4.jpg

sneeuwgors0001-5.jpg

sneeuwgors0001-6.jpg