Met dank aan de Russische boycot, kramsvogels.

Lentetekens.

Al een paar dagen hoor ik ‘s morgens de riedeltjes van de heggenmussen in mijn tuin. Voor mij elk jaar het teken dat de lente er aan komt en dat ik mij al op het nieuwe broedseizoen mag gaan voorbereiden. En deze morgen waren het ook de koolmezen die de tweede stem zongen in het morgenconcert. Die hebben dus ook de lentekolder in de kop. Maar ondertussen toch nog eens de mistnetten geplaatst aan mijn voederplaats. Weinig groenvinken, die zijn zeker al op zoek naar een goed plekje voor hun nest, maar toch nog wel wat vinken. De mannetjes beginnen trouwens mooi door te kleuren. De knalzwarte band boven hun snavel laat zien dat ook zei de riedeltjes van de heggenmus hebben gehoord. 

birds_talitiainen_radio_en.jpg

Deze keer een leuke cartoon van internet geplukt hierover.

Nieuwe woonwijk.

Ook leuk nieuws was het feit dat de nestkasten die ik in Rullingen had weggehaald ondertussen voor het grootste deel een nieuwe bestemming kregen. Dankzij Theo Schiffeleers mocht ik ze ophangen in een prachtige tuin in Alken. Vlak naast een andere locatie waar we er vorig jaar al een aantal ophingen. De eigenaars waren zeer enthousiast en de ontvangst was zeer hartelijk (ook de pintjes na het geleverde werk). Een projectje waar we vanaf nul starten. Benieuwd hoeveel huurwoningen we volgend jaar als bewoond mogen optekenen ?

Appels bij de vleet.

Maar ondertussen zitten we toch nog in de winter. En dat kan ik zien aan de grote vluchten lijsterachtigen en spreeuwen in de laagstamplantages bij mij in de buurt. En blijkbaar zijn er nog mensen die dit gezien hebben want vandaag stond er zelfs een artikeltje hierover in mijn krant. “Kramsvogels profiteren van Russische boycot” stond er in te lezen. In heel wat plantages hangen nog duizenden appels en die lusten ze wel. Normaal fourageren ze op afgevallen fruit. Maar nu kunnen ze vanaf een tak lekker smullen. Vandaag was ik getuige van zo een eetfestijn. De lucht gevuld met rondvliegende “tjakkers” en takken vol kramsvogels. Een schitterend zicht. Toen ik nog met mijn telelens rondsleurde kon ik ooit mijn wagen opstellen naast een oude hoogstam waar tijdens een winter met veel sneeuw (die bestonden toen nog) het fruit honderden lijsterachtigen aantrok. Daar zaten toen ook kramsvogels tussen. En de gevechten om de lekkerste appels te veroveren waren redelijk fotogeniek. Voor mij de kans om (volgens mij) goede actiefoto’s te nemen. Oordeel zelf maar even.

kramsvogel0001-3.jpg

kramsvogel0001-2.jpg