Gek van roofvogels.

Vreemd gegaan.

Ik weet het. Ik heb het al een paar keer hier geschreven. Maar deze keer meen ik het echt (denk ik). Mijn focus op roofvogels zal nu waarheid worden.

En dit dankzij het enthousiasme van een aantal Nederlandse roofvogel-kenners die ik hoorde op de samenkomst van de Nederlandse Roofvogelwerkgroep. Terwijl vogelend Vlaanderen verzamelen blies in Antwerpen op hun jaarlijkse Belgische Vogeldag besloot ik om 300km enkel te karren naar Meppel. Want daar kwamen de Nederlandse roofvogel-fanaten samen. En dit onder het alziend oog van de charismatische Rob Bijlsma. Na het lezen van zijn boek al een voorbeeld voor mij. Maar na zijn vurige pleidooi vandaag voor een betere bescherming van de roofvogels in Nederland een ware held. Die kerel kan een standbeeld met zijn woorden aan het inventariseren en onderzoeken krijgen. Indrukwekkend.

data.940xC1600x900+0+0.940x529.jpg

Bijlsma, een voorbeeld voor elke vogelaar die veldwerk serieus wil nemen.

SMSende wespendieven.

Maar de andere sprekers moesten zeker niet onderdoen. Het ging over verwoestende muizen en daarvan profiterende velduilen, postduivenringen verzamelende slechtvalken, selfies nemende buizerds, duetten zingende boomvalken, sms-ende wespendieven en nachtactieve eleonora’s valken. Vraag je je af wat dat allemaal wil zeggen ? Dan moet je gewoon volgend jaar meerijden naar Meppel. En je zal er geen spijt van krijgen.

Serieuze werk.

Ik denk dat het de combinatie is van een al langer sluimerende voornemen om mij meer bezig te houden met roofvogels, het contact met de enthousiaste vrijwilligers van de Roofvogelwerkgroep Nederland en onze vergadering van de werkgroep Tongeren van vrijdag. Wat er op die laatste vergadering dan verteld werd ? Het blijkt dat onze ringgroep in 2013 26% ringde van de adulte buizerds in gans Vlaanderen. Bij de torenvalken nemen we meer dan 15% voor onze rekening en bij steenuilen scoren we zelfs 17,40%. En in 2014 (de cijfers voor gans Vlaanderen zijn nog niet gekend) namen we van de Limburgse koek bij de buizerds 67% voor onze rekening. Bij de torenvalken maar liefst 92%. En het kan nog hoger, steenuiltjes 95%.

steenuil 31-01-2009.jpg

Als je zulke aantallen in je handen krijgt dan is het volgens mij je verdomde plicht (om het in Hollandse stijl te verwoorden) dat je probeert zo veel als mogelijk data te verzamelen als ringgroep over deze soorten. En dan ben ik dan ook van plan om vanaf nu te doen. Ik was er al een beetje mee bezig, maar het kan nog veel beter. En ik ben er zeker van dat mijn collega’s van de ringgroep dat ook volledig gaan onderschrijven. Werk aan de winkel dus.

Verhuis.

We beschikken trouwens al over een heleboel gegevens. En dat levert nu al regelmatig boeiende info op. Zo kon ik vrijdag tijdens mijn bezoek aan één van mijn steenuilkasten een 2de jaars vogel controleren die ik vorig jaar als pulli had geringd in Alken. Nu klaar om zelf een gezinnetje te stichten in een nestkast op 2,4 km van haar geboorteplaats. En ook leuk was een vrouwtje dat ik in 2012 in Ulbeek aantrof in een nestkast broedend op 4 eieren. En nu 6,2 km daar vandaan werd gecontroleerd in een andere nestkast. Een geplande verhuis of een gedwongen uitzetting? Dat zullen we nooit weten.