Juist zoals de Beatles.

Kortgeknipt.

Na mijn bezoek aan de kapper was het de beurt aan mijn ringplek om getrimd te worden. Daarvoor had ik een aantal natuurvrienden opgetrommeld. Jan, Gert en Etienne gaven het beste van hunzelf en de klus was dan on de namiddag al gedaan. Alles is dus klaar voor een nieuw ringseizoen. Dankzij “a little help from my friends” (veel hulp, waarvoor nog eens dank).

snoeiwerken0001.jpg

Gert in aktie.

snoeiwerken0001-2.jpg

Het “hoopke” snoeihout.

snoeiwerken0001-3.jpg

Het eindresultaat.

Eersteling.

Ondertussen komt het broedseizoen langzaam maar zeker op gang. Meldingen van nesten met eieren en zelfs al rondlopende jongen (gaat meestal over watervogels) kwamen in mijn mailbox binnen. Maar leuker was mijn eerste bezette nest dat ik zelf vond in 2015. Toevallig eigenlijk. Langs een weg in één van de laanbomen zag ik vanuit de wagen een turkse tortel op een nest zitten. Broedcode heel zeker noem ik dat.

turkse tortel0001.jpg

Eerste nest voor 2015.

Succesverhaal.

Dat dat eerste nest een turkse tortel was is niet echt een verrassing. Want deze soort is niet meer weg te denken uit ons vogellandschap. Het zijn dan ook echte opportunisten die zich overal aanpassen en op de gekste plaatsen hun nesten bouwen. Dat zijn er trouwens verschillende elk broedseizoen. Hoewel broedseizoen voor deze soort een ruim begrip is. Ze beginnen vroeg en stoppen laat in het jaar, als ze al stoppen. Bij zachte winters durven ze gewoon doorgaan. Maar ooit was het anders. Het eerste broedgeval in België dateert van 1955 aan de kust. De toenmalige vogelaars gingen in grote getale deze blijde gebeurtenis bekijken. Niet wetende dat een aantal jaar later je hun nesten (ook weer een groot woord voor een hoopje op elkaar gestapelde takjes) in elke tuin en straat kon aantreffen. Sommige mensen geven hen de fout van de sterke terugval van onze inlandse zomertortel. Maar of dat zo is durf ik toch niet met zekerheid te vertellen. Deze soort denk ik dat haar ondergang te danken heeft aan een jaarlijkse trek over gebieden waar ze zo een zomertortel maar al te graag in de pan steken en ze daarom dan ook massaal afknallen. Ondertussen trekt zijn turkse neefje er zich daar weinig van aan en blijven ze hun opmars gewoon verder zetten.

turkse tortel0001-2.jpg