Pica pica time

Dit lijkt wel een aankondiging voor een zuid-amerikaanse avond of een braziliaans feestje. Maar dat is het helemaal niet. Hoewel de vogels waar ik het over wil hebben mij altijd doen denken aan exotische soortgenoten. Zijn het hun schitterende glanzende schakeringen als ze in de zon zitten of is het hun sierlijke vlucht met als toetje de elegante lange staart ? Ik weet het niet. Maar eksters staan bij mij in de bovenste helft van mijn (lange) lijst met favoriete vogels.

ekster0001-4.jpg

Dag allemaal.

Maar dit is niet met iedereen het geval. Onze zwart-witte rakkers hebben een slechte reputatie. En dit trouwens volledig ten onrechte. Een artikel dat in de Dag Allemaal niet zou misstaan. Als ik tien gesprekken voer met mensen over vogels dan zijn er zeker vijf die dezelfde stelling naar voor brengen. “Er zijn veel te veel kraaien en eksters en die eten al mijn vogeltjes op in mijn tuin”. Dit klopt dus van geen kanten. Zeker als we het over eksters hebben (kraaien komen een andere keer wel aan de beurt). 

Er zijn er zeker niet te veel. Integendeel, ik ben er van overtuigd dat als we deze soort eens beter zouden bekijken we tot de conclusie zouden komen dat ze ook achteruit zijn gegaan. Ik stel vast dat ze de laatste jaren steeds dichter bij de huizen zijn gaan wonen. In de bossen of velden zie je bijna geen eksters meer. Dus er zijn er niet meer (ik denk dus zelfs minder), maar ze zitten meer rond de huizen. Dus zien de mensen ze vaker en ze vallen natuurlijk ook nog eens op. Dus hebben we de indruk dat er meer zijn.

En ze eten niet al jullie vogeltjes op. Uit heel wat onderzoek kwam steeds dezelfde vaststelling. Jonge vogeltjes en zoogdieren staan op hun menu, maar heel beperkt. Op wikipedia las ik een mooie samenvatting van al die onderzoeken.

De ekster eet vrijwel alles van dierlijke oorsprong; voornamelijk insecten, maar tijdens het grootbrengen van zijn jongen eet hij ook wel jonge vogels, eieren en kleine zoogdieren; ook eikelsokkernootjes, graan en andere plantaardige voedselbronnen worden niet versmaad. In aantallen prooien maken op de grond gevangen insecten ca 70-90% van het dieet uit. Uit wetenschappelijk onderzoek is tot nu toe overduidelijk gebleken dat een gezonde eksterstand niet ten koste gaat van die van andere kleine zangvogelsdie op het menu van de ekster staan.” (bron Wikipedia)

 

ekster0001.jpg

Juwelen.

Het is dus ook een fabeltje dat ze blinkende voorwerpen oppikken en in hun nest dragen. Maar het zijn zelf wel juweeltjes. Als je het geluk hebt om er eentje te kunnen bewonderen die mooi in de zon zit dan valt hun variatie in hun verenkleed pas op. Het sneeuwwitte deel steekt mooi af tegen de zwarte delen. En de rug, vleugels en staart hebben een blauwgroene glans die zijn gelijke niet kent.

Hun nesten daar kan je ook al niet langs kijken. Grote bolvormige nesten die meestal in de top van een boom worden gemaakt. Hoe ze daar blijven zitten is ook onbegrijpelijk. Ze houden het trouwens niet met één nest maar maken er meerdere. Een aantal “speelnesten” en eentje wordt uitgekozen door madam ekster om haar eieren in te leggen. Het legsels bestaat uit 4 tot 6 stuks en ze hebben een broedsel per jaar.

ekster0001-2.jpg

Ringwerk.

In deze periode (en dus daar komt de titel van) gaan wij op pad om eksters te ringen. Ze zijn druk bezig met het installeren van hun territoria en zijn dan iets minder oplettend en dus ook vangbaar. Vaak lukt het ons om beide vogels van een koppel te vangen. Terugvangsten zijn zeldzaam (wij hadden er nog geen enkele) want eenmaal ze ons systeem kennen dan onthouden ze dat wel. Voor dit jaar staat de teller op acht stuks. Maar hopelijk doen we daar nog een hoopje bij.

ekster0001-3.jpg