Idioten bestaan nog.

Gifleggers op pad.

Gisteren kreeg ik een telefoontje van één van de boswachters van ANB. De reden was dat hij op zoek was naar nestkasten voor steenuilen. Maar tijdens onze gezellige babbel kwam plots een schokkende mededeling ter sprake. Hij had een paar weken geleden bij mij in de buurt een vergiftigde buizerd gevonden. Het onfortuinlijke beestje had gegeten van een met vergif bewerkte duif. Onbegrijpelijk.

buizerd05.jpg

Deze vond ik een aantal jaren geleden ook.

Rotte appels.

De daders van deze verwerpelijke praktijken zijn vaak rotte appels uit de wereldjes van jacht of duivenmelkers. Er lopen daar nog steeds idioten tussen die vinden dat alles wat zij denken dat hun winst kan beperken er aan moet. Wat dacht je van een gesprek dat ik ooit had met een “vogelkenner eerste klasse” die vroeg of ik die nestkast wilde verwijderen want de sperwers die we daar in kweekten vingen zijn duiven. Het ging over een torenvalkenkast. 

En ik vraag mij vaak ook af of deze pummels er ook al eens bij stilstaan wat er allemaal nog kan gebeuren met hun rondgestrooide aas met vergif. Dan denk ik in eerste instantie aan huisdieren. Maar het kan nog erger. Stel je voor dat een kind zo iets vindt en na het oppakken zijn vingers in zijn mond steekt. Ik moet er niet aan denken. 

F*** you.

Dat is wat de roofvogels er van denken. Ondanks dat vervolging nog steeds bestaat blijven de aantallen roofvogels redelijk op peil. Elke buizerd, havik of sperwer die wordt vergiftigd wordt snel vervangen door een vrijgezel die op zoek was naar een partner. En die vrijgekomen plaats wordt dan ook in korte tijd ingenomen. Er zijn zelfs onderzoeken waar uit blijkt dat het aantal koppels hierdoor toeneemt. Door het weghalen van de “sterke” vogels komen minder ervaren of dominante beestjes in de plaats en die hebben vaak een kleiner territorium. Dus is er plaats voor een extra koppeltje.

Het nieuws van die giflegger bij mij in de buurt ontlokte mij eerst een stevige verdomme. Maar je kan er weinig of niets aan doen. De daders vinden is een naald in een hooiberg. En als ze worden gevonden blijken de straffen meestal een lachertje. Hoewel de laatste jaren daar toch wel wat verandering in komt. De huidige maatschappij tolereert zulke praktijken duidelijk niet meer. Dus buiten een stevige vloek kan je er weinig aan doen. Dus alle energie steken in het opvolgen, beschermen en helpen van deze schitterende roofvogels is de boodschap. En als ik dan binnenkort weer een koppeltje zie rondzweven met hun jongen dan komt die glimlach op mijn lippen en hoor ik hun miauwende roep die in mijn oren klinkt als een welgemeende “f*** you” naar die giflegger hier in de buurt.

274.JPG

One thought on “Idioten bestaan nog.

Comments are closed.