Jong geringd.

Pulli.

Vorig jaar werden er in België maar liefst 640.674 vogels geringd door de vrijwilligers van het ringwerk KBIN. Het grootste deel wordt tijdens de najaarstrek gevangen. En slechts een klein deel wordt als nestjong geringd. De reden hiervoor is niet ver te zoeken. Want dit vraagt heel veel inspanning voor vaak een klein resultaat. 

2014geringdeadultetavpulli.png

10% wordt geringd als pullus.

Nestkasten.

Van die 10% is dan nog eens 8% jongen van soorten die in nestkasten broeden. Dit vraagt ook heel wat inspanning en ik kan het weten. Die nestkasten komen niet vanzelf in de bomen terecht en elk jaar moet je ze ook onderhouden. Het ringen vraagt ook heel wat bezoekwerk. Jammer genoeg is de natuur niet klokvast (gelukkig) en vaak moet je nestkasten een paar keer bezoeken voor je de jongen hebt kunnen ringen.

Dit aspect van het ringwerk is trouwens niet onbelangrijk. Soorten als slechtvalk, kerkuil en steenuil hebben we op deze wijze terug in ons landje gekregen of de populatie hier toch een stuk opgekrikt.

Natuurlijke nesten

Slechts 2% wordt geringd als nestjong van soorten die in “natuurlijke” nesten broeden. Daar zitten dan ook nog eens heel wat nestvlieders tussen. Kievit is een mooi voorbeeld. Ook niet simpel om deze camouflage-specialisten te vinden op de Zuid-Limburgse akkers. Een heel klein aantal ringers houdt zich bezig met roofvogels. Ook weer geen verrassend feit. Mensen die 20m hoog willen klimmen om deze nesten te bereiken zijn niet dik gezaaid. Gelukkig kan ik hiervoor rekenen op een paar goede vrienden die deze kunsten meester zijn.

En dan is er een heel klein percentage waar pulli worden geringd van die andere soorten. Vaak gaat het om toevalstreffers. Weinig ringers zijn echt actief bezig met het ringen van deze soorten. Een tijdrovend en secuur werkje. Maar elke vondst levert belangrijke data op. Want de leeftijd en herkomst van deze geringde beestjes ligt voor 100% vast. En een terugmelding van zo een vogel is dan ook telkens weer een zalige ervaring.

zwartkop.jpg

Nestje zwartkop van vorig jaar, dit jaar nog geen ontdekt.