Uiltjes-koorts.

Koning.

Het lange weekend begon met de melding van een kwartelkoning door Stijn Raymaekers te Bernissem. Dit topgebiedje voor onze regio leverde hiermee zijn 156ste soort af. Maar jammer genoeg had ben ik er niet geraakt en de dag erna bleek “onze koning” al gevlogen. Want het is druk, superdruk. Want de nestkastentijd komt er aan met momenteel steenuil aan zet. Dan volgen kerkuil en torenvalk. En daarna moeten we ook de buizerds en sperwers bezoeken. En tussendoor doen we nog wat mezenkasten. We weten wat we moeten doen de volgende weken. Mijn voornemen om dit jaar wat betreft aantal waargenomen soorten in de buurt van super-Stijn te eindigen wordt dan ook bij deze opgeborgen bij de rest van mijn goede voornemens.

steenuil pulli0001.jpg

Al meerdere steenuilkasten met grote pulli.

En de score is…

De eerste ronde zit er ondertussen bijna op. In totaal 76 nestkasten een bezoekje gebracht. Hiervan waren er 44 bezet. Niet slecht en vooral leuk is dat er tien bij waren waar vorig jaar geen koppeltjes in zaten. En geen enkele die dit jaar leeg bleef tegenover 2014. Voorzichtige conclusie is dat er broedparen zijn bijgekomen. 

Van de bezette kasten kon ik op 14 plaatsen de pulli al ringen. Er werden 44 ringetjes aangebracht. Bij 15 koppeltjes waren de pulli al uit het ei, maar nog te klein om te ringen. En 13 koppels lagen nog met eieren. Eén nest was mislukt en op een plaats zaten 2 adulte vogels maar vond ik geen eieren of jongen.

Zaterdagvoormiddag nam ik een bevriend koppel mee op controletocht. Een belofte die ik maakte tijdens een uilentocht waar zij op aanwezig waren, en belofte maakt schuld. Altijd leuk om het enthousiasme te ervaren van mensen die meegaan. En dat enthousiasme was nog groter bij een familie die mij hadden gemaild dat er bij hen eindelijk steenuiltjes zouden zitten in een nestkast in hun tuin. De familie en wat buren waren paraat om mijn controle mee te maken. En het bleek bingo, een nestje van drie gezonde pulli werden geringd. De vrouw des huizes had zelfs voor suikerboontjes (in de vorm van toepasselijke gummi-muisjes) gezorgd. Superleuk.

steenuil voor infobord0001.jpg

De foto en “the real stuff”.

De menukaart.

Waar er prooien lagen werden deze mooi genoteerd. Een smakelijk werkje om die meestal halve beestjes die er al een paar dagen liggen proberen op naam te brengen. Steenuilen hebben de gewoonte om vlak voor dat de jongen uit het ei komen een voorraadje prooien in de kast te leggen. Terwijl mevrouw zorgzaam blijft broeden en ook de eerste dagen netjes bij haar kroost blijft gaat meneer op jacht. En wat hij vangt brengt hij fier mee naar huis om op te stapelen voor zijn toekomstige zonen en dochters. Het lijstje van prooien bestaat grotendeels uit muizen of andere knaagdiertjes en voor de rest lukt het hen ook om vogels te verschalken. Het gaat bijna altijd om jonge, pas uitgevlogen exemplaren. Ik had slechts één adulte spreeuw gevonden. Bosmuis blijkt de favoriet met 13 stuks, gevolgd door rat (6), allemaal jonge exemplaren. Mol (5) staat ook op het menu samen met woelrat (4) en rosse woelmuis (2). Bij de vogelprooien vond ik 2 spreeuwen, 4 merels en 2 huismussen.

prooien steenuil0001.jpg

Mooie menukaart uit één nestkast.

Vreemde bezoeker.

Bij één van de nestkasten moest ik toch even in mijn haar krabben. Tijdens de voorjaarscontroles had ik in deze kast een koppeltje aangetroffen. Dus dacht ik hier zeker pulli aan te treffen of minstens eieren. Maar toen ik de nestkast open deed bleken de eitjes er wel te zijn, maar ze lagen verspreid over de bodem van de kast. Dat is geen goed teken, verstoord. Maar tot mijn verbazing lag er een vreemd ei in de kast. Veel groter dan dat van de steenuiltjes en anders van kleur. Voorlopig bijkt de eigenaar van dit ei en vermoedelijk de dader van de verstoring onbekend. De foto werd verspreid via mail om deze onverlaat alsnog te indentificeren. Maarja, dat hoort er ook bij.

steenuil vreemd ei0001.jpg