Jaarwisseling.

De dagen worden terug korter en dan is het stilaan tijd om ook als ringer het geweer van schouder te veranderen. Het ringen van nestjongen zit er nu echt zo goed als op. Buiten een paar nestkasten van torenvalken waar de vogels nog op eieren zaten staat er niets meer op mijn lijstje. Een mooie afsluiter was een nestje met vijf pulli van grote gele kwikstaart.

Kauwblauw.

Dus beginnen we aan de voorbereidingen voor het spannendste deel van het jaar. De najaarstrek. Een beetje verkeerd gekozen want de eerste soorten beginnen er vanaf juli al aan. Die ongelooflijke reis die ze elk jaar twee keer afwerken. Voor mij één van de meest indrukwekkende fenomenen in de dierenwereld.

Ondertussen staan de eerste vangsten al genoteerd. En kauw is daar eentje van. Prachtige vogels met hun zilvergrijze nek en glanzend verenpakje. Maar wat mij het meest opvalt zijn die prachtig blauwe ogen. Een tint blauw die ik niet echt kan plaatsen, dus maak ik er maar kauwblauw van.

kauw0001.jpg

Maaiwerken.

En stilaan ben ik ook begonnen met het op punt stellen van mijn ringsite. Het geluid heb ik al gecontroleerd en ook de banen zijn al kort gemaaid. De komende dagen gaan we alles eens opstellen om te zien wat we waar gaan neerpoten. En ik ben er bijna zeker van dat dit de najaartsmicrobe gaat doen toeslaan zodat we uiteindelijk onbewust begonnen zijn met de vangsten van de najaarstrekkers. Benieuwd wat dit gaat brengen ?

ringplek0001-5.jpg