‘t Is weer begonnen.

Heet.

Donderdag verlof en dan ook mijn ringsite klaar gemaakt. Bij tropische temperaturen van bijna 40°C geen lachertje. Rond de middag moeten stoppen op aanraden van Frank (die van den TV) die de goede raad gaf om geen zware inspanningen te doen. ‘s Avonds dan toch de klus geklaard. Toch weer wat weerkerende probleempjes zoals een door mij doorgeknipte kabel van het geluid tijdens het snoeiwerk (ik zal het nooit leren). En dan twee ochtenden vroeg uit mijn nest om de eerste ringsessies af te werken. Met beperkt resultaat, maar ik had niets anders verwacht onder deze omstandigheden. Hoewel, met 24 en 22 exemplaren mogen we toch niet echt klagen.

Kruiper.

En er zat al een leuke soort tussen. Wat gedacht van een 1ste jaars boomkruiper. Deze minispecht doet er alles aan om op die grote houthakkers te lijken en slaagt daar gedeeltelijk in. Het is geen klever zoals sommige iets minder vogelkennende personen soms verkeerdelijk denken. Een simpele truck is dat klevers ook ondersteboven aan bomen kunnen hangen, ze kleven tegen de stam. Boomkruipers kruipen enkel omhoog. Klopt niet helemaal want aan takken durven ze ook wel eens ondersteboven gaan hangen. En onderkruipers bestaan ook, maar dat is dan weer een heel ander verhaal.

Boomkruipers behoren niet tot de familie van de spechten. Maar zoals al gezegd hebben ze toch veel gemeen. Ze hebben ook stijve staartpennen om tegen de stam van bomen te steunen. Ze zoeken hun voedsel ook al kruipend langs een boomstam. Maar hun nestholte uithakken doen ze niet. Zou trouwens niet echt lukken met die fijne, lange snavel. Hoewel, misschien dat die daarom krom is. Eén van hun voorvaderen heeft die misschien krom geklopt toen hij probeerde een nestholte te hakken. Neen, zij maken hun nest meestal in een spleet of achter afgescheurde schors van een boom. Hun aanwezigheid wordt door mij meestal opgemerkt dankzij hun typische melodietje.

boomkruiper0001-5.jpg

Boomkruiper 1ste jaars.

boomkruiper0001-3.jpg

Hier zie je mooi de stijve staartpennen.

boomkruiper0001-6.jpg

Vleugelpatroon.

Eindelijk.

Maar het nieuws kwam van collega en mijn stagemeester Eddy Colson. Voor het eerst werden er door iemand van onze ringgroep pulli van grauwe gors geringd. Deze ondertussen zeer schaarse broedvogel voor België komt nog met een klein aantal broedparen voor in onze regio. Maar een nest vinden van deze akkervogel is een werk van lange adem. Er zijn echter een aantal vogelaars intensief bezig met deze soort en dankzij hen kon Eddy een paar nesten vinden. Gelukkig nog met inhoud. Ondertussen werden al drie pulli van grauwe gors geringd. 

DSCF2740.JPG

Eentje van de drie door Eddy geringde grauwe gorzen.