Siskin

Laatste Teeveekes.

Dit weekend de laatste nestkasten van torenvalk gaan controleren. In mijn eentje want mijn maat Etienne zit ergens te genieten in het zuiden van Frankrijk. Vier van de vijf bleken mislukte broedsels, maar dan toch nog twee pulli kunnen toevoegen aan de lange lijst van dit jaar. Met 85 geringde torevalkjes het beste jaar tot nu toe. Met opvallend veel grote broedsels. Mijn nest met zeven pulli was succesvol en ze vlogen dan ook allemaal mooi uit.

torenvalk nestkast0001.jpg

Een beeld van dat nestje.

De morgenstond…

Stilaan raken we terug gewend aan het ritme van het ringwerk op mijn eigen plekje. Grootste uitdaging is om op tijd uit mijn nest te raken. Op dit moment loopt de wekker af om 4u (jawel ‘s morgens of ‘s nachts zoals mijn dochter onlangs zei). Maar telkens is het de moeite waard. Die eerste uren ‘s morgens zijn echt de moeite. En hoewel de trek nog maar stilaan op gang komt staan er toch al wat vogeltjes op mijn najaarslijstje. Het warme weer (dat vandaag even weg was) zal de trek zeker niet stimuleren. Maar vanaf nu gaat het wel steil bergop.

Sijsje.

De verrassing van het weekend was een sijsje in juveniel kleed. Sijzen zijn voor zover ik weet geen broedvogels in mijn regio (je weet natuurlijk nooit). Maar een discussie onlangs op de mailgroep van BelgianBirds leerde mij dat er momenteel jonge vogels van Duitsland over ons landje trekken. De kans dat dit dus een Duitssprekende sijs was is groot. Maar zeker weten we dat natuurlijk niet. En dat is nu net waarom ringwerk nog steeds belangrijk is om zulke vragen proberen te beantwoorden. We blijven dan ook dapper doorringen en proberen ‘s morgens bij het krieken van de dag uit onze nest te raken.

sijs0001-2.jpg

sijs0001.jpg

Mijn eerste sijs voor dit najaar. Vroeger dan verwacht.