Mijn plaatselijk lapke.

Boeken.

Dat is de letterlijke vertaling van de Engelse term local patch. Een term die ik de laatste dagen regelmatig tegen kwam in boeken die ik las. Want de huidige komkommertijd, ook in vogelkijkland, wordt elk jaar opgevuld met het ter hand nemen van boeken die ik in mijn kast heb staan en die ik al lang eens had willen lezen of herlezen. En als je boeken over birdwatching wil lezen is dat vaak in het Engels want in Amerika en Engeland zit deze hobby al veel hoger in de lift dan bij ons. Gisteren trouwens van mijn vrouwke een boekske bij gekregen. Zo maar eventjes 8kg leesplezier extra in mijn kast.

boek0001.jpg

Mijn laatste aanwinst.

Lapke.

Maar ik had het dus over die local patch of in het goed Nederlands mijn plaatselijk lapke. (local = plaatselijk en patch = deel van lappendeken of vrij vertaald een lapke). Het gaat over een gebied waar een vogelkijker dicht bij huis heel vaak vertoeft en alle vogels die hij daar ziet mooi bijhoudt in zijn local-patch-list. En als er lijstjes bij horen dan ben ik dadelijk een stuk enthousiaster. Door er heel vaak te komen bouw je zo een mooie lijst op met de plaatselijke soorten (waar we blijven van genieten) en de sporadische bezoekers (die telkens toch weer zorgen voor wat extra adrenaline). Een superzeldzaamheid in je local patch is dan ook een echte adrenaline-bom.

Grote Beemd.

Toen ik deze term voor het eerst tegen kwam constateerde ik dat ik al lang een local patch had. Want als ik vanuit mijn keukenraam een blik de tuin in werp. En ik die blik een beetje verder kan werpen dan ligt die in mijn local patch. Want ik ben één van de gelukkigen die een natuurgebied heeft liggen achter zijn huis. Een gebied waar ik al jaren rondloop en dat ondertussen ook de status van natuurreservaat heeft gekregen. Jaren was ik ook de conservator in dat gebied maar dat heb ik aan jongere geestesgenoten overgedragen. Maar wel blijf ik er heel vaak rondlopen. En dan heb ik steeds mijn verrekijker rond mijn nek hangen. Want ik wil alles wat er vliegt, broedt, foerageert, zingt of piept zien en noteren. Vooral de broedvogels dan. Maar ook tijdelijke gasten zijn welkom en krijgen de eer om op mijn lijstje te worden gezet. 

Het is een mooi valleigebied. Met heel wat afwisseling zoals hooilandjes, spirearuigtes, bosjes, populierenaanplanten en heel wat mooie hagen. Vaak vrij dicht begroeid waardoor vogels ontdekken op zich al een stevige uitdaging is. Dat maakt het nog wat leuker. Mijn lijst bevat momenteel 98 soorten (nr. 100 is op komst). Met toch leuke soorten zoals wielewaal (als broedvogel), zwarte ooievaar, beflijster en rode wouw. 

1517587.jpg

Zwarte ooievaar.

1624356.jpg

Rode wouw

Nog een patch.

Maar een aantal jaar geleden werd er in onze regio een pareltje van een gebied ontdekt. Gelegen vlak langs een drukke vierbaansbaan en ingesloten door laagstamplantages werd door de Watering een wachtbekken uitgegraven in landbouwgebied. Door een natuurlijk beheer creëerde men daar (bewust of onbewust) een topgebied voor Haspengouw : Bernissem. Door het behouden van water in het bekken ontstond er een rietgebied met waterplassen die blijkbaar als een magneet werkten op vogels. Op een mum van tijd werd hier een indrukwekkende lijst van soorten opgetekend van op dit moment 168 soorten. Met daartussen schitterende soorten zoals grote karekiet, snor, draaihals, kraanvogel, zeearend, lepelaar, poelruiter en last but not least, rosse franjepoot. Zelf zag ik er al 119 soorten en dat mag nog omhoog. Ook hier kan je mij regelmatig tegenkomen op zoek naar nieuwe soorten. En dit op goed tien minuutjes rijden van mijn huis. Mijn blik moet ik hier even in de auto gooien, maar naar Amerikaanse normen is dit gewoon in mijn achtertuin.

2093861.jpg

Engelse gele kwik.

1955974.jpg

Zeearend

2056335.jpg

Rosse franjepoot.