103 brandjes geblust.

Geen nieuw vrijwilligerswerk bij de plaatselijke brandweer maar wel een nieuwe handsoort erbij. Toen Eddy mij liet weten dat de collega-ringers van Bokrijk graag wat hulp nodig hadden om brandganzen te gaan ringen heb ik niet lang moeten nadenken. Deze leuke gansjes gaan ringen in een schitterend natuurgebied aan de Maaskant ga ik niet zo heel vaak kunnen doen.

Borders in bootjes.

Het vangen bleek ondanks de twijfels van een aantal aanwezigen redelijk snel te lukken. De ervaren rotten van dienst konden met hun bootjes de ganse bende brandjes mooi in de fuik krijgen. Een werkje dat ze van schapendrijvende border collies hadden afgekeken. En iets later kregen we de instructies om het ringen vlot uit te voeren. Een methodiek die zijn efficiëntie duidelijk al bewezen had. En paar uurtjes later zwommen er 103 brandganzen rond met een ring aan hun poot en nog een aantal met een kleurring.

Stay or go.

Brandganzen zijn eigenlijk nog niet zo heel lang broedvogel in ons landje. Pas sinds de jaren 80 staan ze op die lijst. Voordien kon je hun nesten enkel vinden in het hoge noorden zoals Siberië, Spitsbergen en zo. Dan doken er plots broedvogels op en het is zo goed als zeker dat er vogels uit gevangenschap tussen zaten. Maar of de huidige populatie uitsluiten voortkomt uit die escapes is helemaal niet duidelijk. Of “onze” brandganzen ook tijdens de winter hier blijven is ook een raadsel. Het ringen van vogels uit verschillende populaties in België gaat zeker bijdragen aan het beantwoorden van deze boeiende vragen.

brandgans0001.jpg

Een drijvende boot met een dubbele betekenis.

brandgans0001-2.jpg

Gevangen.

brandgans0001-4.jpg

Ringwerk in de praktijk.

brandgans0001-6.jpg

Eén van de 103.

brandgans0001-3.jpg

Prachtige gansjes.

brandgans0001-5.jpg

Portretje.