Finse pimpel.

013 (7).JPG

Of het eentje van deze drie op de foto was weet ik niet, maar een door mij geringde pimpelmees zorgde voor mijn eerste internationale terugmelding. Een primeur in mijn prille carrière als ringer.

Op 4 januari 2015 kon ik deze “keeskeit” (zoals ze hier zeggen) op mijn ringplek een ringetje rond de poot knijpen. En 2 maanden en 24 dagen later werd dezelfde vogel in Bastö Finland opnieuw gevangen en gecontroleerd door een Finse collega. Het beestje had op die tijd een afstand van maar liefst 1.679 kilometer afgelegd.

De meeste mensen denken bij het woord trekvogel meestal aan soorten als zwaluwen of ooievaars. Maar de meeste soorten hebben wel één of andere vorm van trekgedrag. En blijkbaar horen pimpelmezen daar ook bij. Dankzij het ringwerk hebben we dat kunnen vaststellen. “Mijn” meesje is echt niet de eerste die wordt teruggemeld uit het verre noorden. Neen, het is al langer bekend dat er een trekroute is van deze soort tussen de Noordse landen en België. 

Maar het is toch wel even kicken om een terugmeldingsfiche in handen te krijgen waar ik als ringer dat fenomeen even bevestig. Daar doen we het (onder andere) voor.