Eentje met een slechte eigenschap.

Het ringseizoen komt stilaan op gang en vrijdag had ik dan ook een “stevig” dagje op mijn ringsite. Met meer dan 70 vogels in juli mag ik niet klagen. Het dagrecord voor bosrietzanger werd dan ook met gemak verpulverd. Blijkbaar wilden ze het opkomende slechte weer voor blijven. Leuke soort als extraatje was spotvogel.

spotvogel0001.jpg

Zuiderse dubbelganger.

Tot nu toe bleef het bij de “gewone” spotvogel of de icterina. Want in het zuiden van ons continent vliegt er een dubbelganger rond die luistert naar de naam orpheusspotvogel. En zo eentje vangen zou nog spannender zijn. Geen onmogelijke opdracht want er werden er al een aantal gevangen (ook door Eddy in Nerem). En er zijn zelfs al exemplaren die in ons landje hun nestje bouwden, maar dan wel aan de overzijde van de taalgrens dacht ik.

In Europa zijn nog familieleden van onze spotvogel te vinden. Wat dacht je van Griekse spotvogel, vale spotvogel, kleine of sykes’ spotvogel. Die mogen natuurlijk ook bij mij passeren. Maar dan haal ik zonder enige twijfel de hoofdpagina van de ringerskrant (als die al bestond).

griekse spotvogel2.jpg

Griekse spotvogel, gezien in Bulgarije.

vale spotvogel2.jpg

Vale spotvogel, uit Hongarije dacht ik.

Spotter.

Waar dankt deze familie hun naam aan ? Volgens mij dankzij hun schitterende zangrepertoire. Ze slagen er in om een hele medley doorweven met toontjes van heel wat andere soorten ten gehore te brengen. Ze spotten als het ware met degene die naar hun luistert door die op een verkeerd spoor te zetten met hun imitaties. En tussendoor hoor je hun kenmerkende roep. De andere soorten in deze familie hebben elk hun eigen liedje. Zo zal de orpheus iets meer melodie in zijn zang steken. Hopelijk kan ik die ooit live horen op mijn ringsite.