Zorro in het net.

100+

Het voorbije weekend was er eentje met ups en downs. Het begon met een topdagje met meer dan 100 vogels. En daartussen een nieuwe soort voor mijn ringsite, maar daarover later meer. De twee dagen erna was het veel minder. Enerzijds door de regen ‘s nachts. Maar een openluchtfuif vlakbij zal ook wel een rol gespeeld hebben dacht ik. Maar de dag erna was het weer vollen bak met net geen 100 vogels en toen hadden de DJ’s iets verder ook katoen gegeven. Het zal dus wel het weer geweest zijn. Vooral de karekieten waren op dreef, met 64 stuks een nieuw dagrecord. En ook mijn eerste (hopelijk niet laatste) draaihals voor dit najaar.

draaihals0001.jpg

1ste jaars draaihals, altijd leuk.

Zorro.

Maar het hoogtepunt was de vangst van een 1ste jaars grauwe klauwier. Een soort die ik helemaal niet verwachte want het dichtstbijzijnde broedgebied is de Voerstreek. Grauwe klauwier is een mooie vogel met typisch gedrag.

Hij spitst zijn prooien op scherpe dorens om ze nadien te verorberen. Trouwens ook een soort in opmars. Waar hij vroeger heel sporadisch als broedvogel werd ontdekt doet hij het nu stukken beter. Lang is Bree zijn enige Limburgse plekje geweest waar hij te vinden was. Maar langzaam is hij vanuit het zuiden van ons landje opgeschoven. Nu broedt hij met meerdere koppels in de Voerstreek en Nederlands Limburg en meer naar het noorden komt hij op meerdere plaatsen voor.

Het mannetje is een opvallende verschijning met een kastanjebruine rug en een prachtig roze borst en flanken. En de asgrijze kruin en de knalwitte wangen en keel worden mooi gescheiden door een zwart masker. Dat geeft hem een beetje een misdadig uitzicht. Niet echt terecht, want het is wel een kleine roofvogel maar zijn prooien zijn meestal insecten zoals grote kevers of rupsen. Het vrouwtje is zoals vaak bij vogels veel bescheidener van verenpakje. En de jongen dragen het eerste jaar hetzelfde pakje als hun moeder.

grauwe klauwier0001.jpg

“Mijn” 1ste jaars zorro.

grauwe klauwier3.jpg

Vroeger kon ik deze beauty’s regelmatig voor mijn lens krijgen.

grauwe klauwier2.jpg

Verborgen portretje.

_MG_5133.JPG

Vrouwtje

_MG_4669.JPG

Vrouwtje met prooi

_MG_4675.JPG

Juveniel.