Italian style.

Voorbije weekend geen ringactiviteit omdat ik samen met mijn madam een citytripje Milaan had gepland. Mooie stad trouwens om eens te bezoeken. Voor mij was de trip vanaf dag één al geslaagd want mijn doelsoort, Italiaanse mus, had ik een uur nadat we hadden ingecheckt in ons hotel al beet. Voor mij een nieuwe soort. Maar we hebben dan toch maar beslist om de vijf dagen die we hadden geboekt uit te doen.

Het bleek trouwens de enige Italiaanse mus van de ganse trip. Blijkbaar zijn deze beestjes in Milaan stad nog zeldzamer dan onze eigen huismussen hier in ons Belgenlandje. Voor de rest bleef mijn birdwatching beperkt tot bonte kraaien, roepende slechtvalken, enkele merels en hééééééééél veel duiven. Vogels waren trouwens deze keer niet het doel van de reis. 

milaan0001-2.jpg

Een paar van de massa duiven die daar rondvliegen.

milaan0001-3.jpg

De “duom” was één van de hoogtepunten van onze reis.

Creatief met mussen.

De enige Italiaanse mus die we zagen heb ik dan ook nog eens niet gefotografeerd. Dit omdat ik dacht bij elk terras waar broodkruimels konden vallen er wel een paar zouden rondhuppelen. Niet dus. Daarom dat jullie het zullen moeten doen met een gezinnetje van de Passer italiae dat door een taxidermist onder handen werd genomen om vereeuwigd te worden in het Natuurhistorisch museum van Milaan. Beter dan niets.

milaan0001-4.jpg

De opgezette beestjes.

Deze Italiaanse variant van onze huismus zorgt voor enige discussie bij de ornithologen van dienst. Aparte soort of hybride. Ik ga voor de tweede stelling want het mannetje vertoont duidelijk kenmerken van beide soorten, zijnde onze eigen huismus waar ze de rugtekening, grijze buik en flanken en de zwarte bef van erfde en dan de Spaanse mus, die haar de mooie witte wangen, zwarte oogstreep en de kastanjebruine kruin meegaf. Een huismus met de kop van een Spaanse mus als het ware.

Op diezelfde tentoonstelling kon ik nog wat vogels bekijken zonder dat ze wegvlogen. Mooi in scène gezet door de mensen van het museum. Wie in Milaan komt moet dit zeker eens bezoeken. Niet zo heel groot, maar zeker de moeite.

milaan0001.jpg

Zo zie je oehoe niet vaak.