Baby’s op komst ?

Momenteel regent het ooievaars in de fruitstreek. Via waarnemingen.be kregen we meldingen van meer dan 160 exemplaren. Een groep van 80 vogels over Herstappe deed dan wel een stevige duit in het zakje. Maar toch…

Aantal ooievaars op mijn teller : zero, nul, nada. Een fenomeen dat ik wel vaker meemaak. Iedereen heeft de soort gezien behalve ikke. Maar gelukkig staat deze soort al een tijdje op mijn lijst. Toch had ik er graag ook een paar gezien. 

ooievaar2.jpg

Eentje uit de oude doos dan maar.

Het blijven toch wel indrukwekkende beestjes die zwart-witte rakkers. Zeker als ze met gestrekte knalrode poten, uitgerekte hals en brede vleugels het luchtruim kiezen. En ze spreken blijkbaar bij meer mensen tot de verbeelding. In heel wat landen die het geluk hebben om deze soort als broedvogel te hebben (in België elk jaar ook wel wat broedparen en dan tel ik die semi-wilde kolonie van Plankendael en het Zwin niet mee) is het een graag gezien gast. Constructies met karrenwielen of andere platformen moeten een broedkoppel in hun tuin lokken want een koppeltje ooievaars op je erf brengt geluk en voorspoed.

Maar het bekendste verhaal is toch wel zijn functie als baby-leverancier. Zelf denk ik dan terug aan die klungelige bezorger uit de Disney-prent Dumbo. Een fragment dat vele van mijn leeftijdsgenoten ook wel zullen kennen.

dambo-dzhambo6.jpg

De herkomst van dit beeld is niet helemaal duidelijk. Op internet vond ik heel wat verklaringen. Gaande van ooievaars die voedsel gaan zoeken aan de oevers van stromen waar volgens hun bijgeloof de zielen van dode kinderen ronddwalen, ooievaars die kinderen uit putten gaan halen (klinkt mij wat luguber in de oren) tot moeders die in bed moeten blijven liggen omdat de ooievaar hun in het been heeft gepikt (ook niet echt een blije gedachte). Maar het woordje geluksbrenger komt heel vaak terug.

Tegenwoordig wordt dit verhaal in leven gehouden door ooievaars die in crash-positie tegen een raam zijn geknald. Een voorstelling van onze geluksbrenger dat zijn echte vliegkunsten een enorme oneer aandoet. Onze ooievaar zou trouwens momenteel als baby-leverancier heel wat praktische problemen tegenkomen. Zo is de klassieke stoffen luier bijna volledig verdwenen in de gezinnen met pasgeborenen. Momenteel laden de meeste jonge ouders liever hun winkelkarretje vol met dozen pampers of een ander merk (ik kan er niet dadelijk eentje voor ogen halen want mijn jonge kinderen tijd ligt al een tijdje achter mij). Probeer als ooievaar daar maar eens een fatsoenlijke knoop in te leggen die je dat pakje zonder gevaar aan je snavel gebonden op zijn bestemming brengt. Nog een probleem is het feit dat je als ooievaar vroeger perfect wist waar je moest zijn. Je las de pagina met de huwelijken in de goed nieuws-krant en zette een kruisje negen maanden later op je kalender. Simpeler kon niet. Tegenwoordig gooien ze die ouderwetse volgorde steeds vaker door elkaar. Van liefje-vrouwtje-huisje-kindje kom je nu variaties tegen zoals liefje-kindje-huisje of vrouwtje-wachten-wachten-kindje en ik kan nu ook zelfs combinaties maken waar het woord vrouwtje zelfs niet meer in voorkomt. Geraak daar als moderne ooievaar maar eens aan uit.

full5945025.jpg

Gelukkig voor onze ooievaar is het allemaal maar een fabeltje en hebben enkel zijn kartonnen of plastieken soortgenoten last van al dat baby-gedoe. De echte ooievaars hebben andere zorgen. Zo moeten ze elk jaar met hun hele familie de lange tocht naar Afrika aanvatten om het volgende voorjaar terug te keren naar hun geboorteland. Een indrukwekkend gebeuren, zo was ik een aantal jaren geleden getuige van hun passage over Bulgarije waar duizenden ooievaars passeren. Als je zo een groep ‘s morgens ziet opstijgen op een thermiekbel is dat een beeld dat je voor altijd bijblijft. En ik heb toen wel niet gecontroleerd of er eentje tussenvloog met een pakje aan zijn snavel.

321.JPG