Big, bigger, biggest list.

Vogelkijkers en lijstjes, een combinatie die je heel vaak kan tegenkomen. Zelf ben ik (momenteel op een laag pitje, maar toch) een echte “lister”. Soorten bijhouden die je ziet op een lijstje. En dat er door dit gebruik competitie ontstaat is natuurlijk onoverkomelijk.

De term “big year” is ondertussen ook bekend buiten het wereldje van de vogelaars dankzij de verfilming van het boek met dezelfde titel. Een big year is dus een poging om op één jaar tijd zo veel mogelijk vogels te zien in een bepaald land. En de champions league van het vogels kijken doet zo een big year over de ganse wereld. In 2008 werd door een Brits koppel, Ruth Miller en Alan Davies, zo een wereldwijd big year gedaan en legden zij de lat op 4.341 soorten.

BY-51375.jpg

En dan kwam Noah Stryker. Hij probeert dit jaar dit wereldrecord te breken. Zelfs te verpulveren want zijn doel is 5.000 vogels zien. Een immense opdracht die niet enkel heel wat centjes kost maar ook heel veel energie. Want deze kerel is dag en nacht bezig met vogels kijken. In zijn blog merkt hij daarover op dat hij blij is om even wat langer in een vliegtuig te zitten als hij weer eens van continent wisselt. Je moet een beetje gek zijn om dit te willen doen. En tegelijk is het voor elke vogelkijker een ultieme droom om dit eens te kunnen doen. Maar jammer genoeg is het maar voor enkelingen weggelegd.

Op 1 januari van dit jaar begon hij aan dit maffe avontuur en een paar dagen geleden brak hij het wereldrecord van zijn Britse voorgangers. In India zag hij zijn 4.342ste soort voor dit jaar. Een Sri Lanka frogmouth, eigenlijk had hij wel een mooiere soort kunnen uitkiezen als de recordbreker. Maar dat kies je natuurlijk niet zelf. Deze verre neef van onze nachtzwaluw is een even grote zonderling als Noah. Een raar beest zal ik het maar noemen. Zijn record haalde trouwens de voorpagina van de belangrijkste krant in India. 

26-SM-P_7-Theod_26_1467875g.jpg

De recordbrekende soort, zeg nu zelf, niet echt moeders mooiste.

Ondertussen zit Noah al een stuk voorbij die 4.342ste soort en heeft hij nog ruim drie maanden de tijd om zijn doel, 5.000 soorten, te halen. Ik volg hem bijna dagelijks op zijn onderhoudende en mooie blog https://www.audubon.org/news/day-259-new-big-year-world-record en droom telkens even weg bij elk artikel dat ik lees. Vooral toen er plots natuurgebieden opdoken in Tanzania waar ik zelf ook samen met een aantal vrienden heb rondgereden en door mijn eigen kijker naar prachtige vogels heb gekeken. Zo lijkt die onwezenlijke droom dan toch voor een heel klein stukje waarheid te zijn. Ik blijf alvast verder dromen.

noah-strycker.jpg