Vroege zwarte piet.

Met het gevaar dat ik een rel ontketen besloot ik dan toch om deze titel te kiezen. Zonder bijbedoelingen trouwens want het gaat over een nieuwe soort voor mijn ringplek, de zwarte mees.

Momenteel zijn deze schattige meesjes on the move. Elk jaar trekken er wel een aantal door, maar dit jaar doen ze dat blijkbaar in iets grotere getale dan anders. Een typische soort van naaldbossen maar zelfs een ringlocatie zonder veel naaldhout (zoals bij mij hier) krijgt zijn deel. De teller staat voorlopig op een bescheiden 3 maar ik voel dat er dit jaar meer in zit.

zwarte mees0001.jpg

Nr 3 van mijn drietal.

Zeg nu zelf, dit beestje heeft toch een stevige aaibaarheidsfactor. Zwarte mezen behoren, zoals u zelf al had kunnen bedenken, tot de familie van de mezen. Hij komt in zo goed als gans Europa voor als broedvogel. De Midden-Europese blacky’s worden omschreven als standvogels. En de noordelijke populaties zouden bij voedselgebrek, dat gaat dan over sparrezaden, besluiten om te gaan rondtrekken. En dan krijg je van die invasiejaren. Maar of dat allemaal klopt weet ik niet. Want elk jaar komt er door het ringwerk en ander onderzoek weer iets nieuws boven water. Misschien dat mijn zwarte mezen daar een stukje toe kunnen bijdragen.

Mijn titel indachtig vraag ik mij af of er niet één of andere instantie zich bezig houdt met woordjes zoals zwart in vogelnamen. Als er mensen betaald worden om hetzelfde onzinnige werk te doen over zwarte piet dan moet dat hier toch ook het geval zijn. Ze gaan trouwens hun handen vol hebben. Want naast de hier besproken zwarte mezen denk ik spontaan aan zwarte sterns, zwarte ibissen, zwarte ruiters (die zitten trouwens niet op een paard maar lopen rond op een of ander slik), zwarte ooievaars en zwartkopmeeuwen. Gelukkig dat er in het wereldje van vogels en vogelkijkers daar niet moeilijk over gedaan wordt. Zwart is hier zwart zonder discussie. Daar is hier geen dure en vooral zinloze commissie voor nodig.