Koningen in het vogelrijk

Vandaag mijn 1ste ronde met nog geen 10 vogels. Teleurstellend ? Neen, want eentje was een bladkoning. Een zeldzame doortrekker uit het noorden. Mijn tweede voor dit najaar. Volgens bepaalde bronnen is deze kleine koning aan een stevig opmars bezig want ze worden steeds vaker gezien of geringd. En dit ook steeds vaker in het binnenland terwijl het een paar jaar geleden meestal een privilége was voor de jongens aan de kust. Ik ben alvast blij met deze soort op mijn lijstje vandaag.

bladkoning0001-2.jpg

En deze vangst deed mij even nadenken over het aantal koningen in de vogelwereld (ik heb met zo een rustige dag daar toch de tijd voor). En eigenlijk zijn er dat toch wel redelijk veel.

Laat ons beginnen in eigen land (en zelfs eigen tuin) met de winterkoning. Die kennen we allemaal. Niet dadelijk een beeld van een koning zoals wij dit kennen. Klein en niet echt kleurrijk, maar dat maakt zijn stevige stem meer dan goed. Vaak kan iemand die hem hoort niet geloven dat dit geluid wordt geproduceerd door zo een klein vogeltje. 

_MG_8330.JPG

Zonder mijn vogelgids erbij halen of google op te starten kan ik er toch nog een paar opnoemen. Koningsstern, nog nooit gezien in het echt, kingbird, amerikaanse spotvogel die zijn naam gaf aan een boek over vogels kijken dat je zeker eens moet lezen, koningspinguin, ook nog nooit in het wild gezien (wel in een of andere zoo) maar die kennen de meesten zeker. Koningsfazant, zat bij mijn buurman in een volière, mooi beest trouwens.

Koningsfazant-1.jpg

En dan valt het stil. En nu durf ik niet te gaan googelen (of hoe noem je dat). Maar ik ben er zeker van dat de lijst met koningen in de vogelwereld een stuk langer is dan wat ik hier kon opnoemen. Dan maar afsluiten met een foto van een kingbird (één van de vele soorten) die ik trouwens met mijn eigen ogen zag en kon fotograferen in Cuba. Toen de koning te rijk.

loggerhead kingbird.jpg