Een zwarte (mezen) dag.

Nog geen maand geleden zei ik tegen Eddy Colson, een collega ringer : “hier zal ik wel geen zwarte mezen ringen want de biotoop is er totaal niet geschikt voor”. Hoe had ik kunnen weten dat dit totaal verkeerd ingeschat was. Want op vrijdag 9 oktober vlogen de zwarte mezen mij rond de oren. 

zwarte mees0001-2.jpg

Deel van de buit 2de ronde met één eenzame pimpel.

Ik had al een paar zwarte mezen gevangen. En dit omdat ik toch het geluid begon te spelen wegens de meldingen op de mailgroep dat er wel eens heel veel onderweg konden zijn. Zo dacht ik dat ik een stukje van die mini-invasie had meegepikt. Maar het moest nog komen…

Vrijdag, na een rustige eerste controle, wandelde ik naar de netten. Maar een paar volgens in het 1ste net dat ik zag. Maar toen ik de netten zag waar het geluid van zwarte mees speelde moest ik mij toch even in de ogen wrijven. Het hing bomvol met zwart-witte bolletjes, soms wel drie of viert bij elkaar. Zwarte mezen à volonté. En terwijl ik deze uit het net haalde vielen er nieuwe vlak langs mij in de struiken of zelfs in het net. Ze bleven maar komen. Eenmaal de achterste netten leeg moest ik al opnieuw gaan uithalen. Want in de voorste hingen opnieuw vogels. De teller stond op het einde van de dag op 92 stuks.

Een dagrecord dat nog heel lang op mijn lijst zal blijven staan denk ik. Op dit moment trouwens op de website trektellen.nl het hoogste aantal in Nederland en België.

Waar die beestjes nu eigenlijk vandaan komen is natuurlijk een open vraag. In een artikel dat ik vond uit Oriolus van 2008 door Marc Herremans stelt de auteur dat de trekkende zwarte mezen denkelijk uit de oostelijke landen zoals Rusland en zelfs West-Siberie komen. Ze volgen een meer zuidelijke route via de Baltische kust om zo langs de gordel van naaldbossen van Midden- en Zuid-Duitsland ons land te bereiken. Daar zou de reis stoppen want terugmeldingen van in België geringde zwarte mezen in Nederland of de noordse landen zijn zeer schaars. Een deel zal ook afkomstig zijn van onze eigen broedvogels (want zwarte mees is een broedvogel in België) of van die uit onze buurlanden. Zeer boeiend allemaal. En met mijn eigen invasietje in Wellen draag ik misschien een heel klein stukje bij aan de oplossing van deze puzzel.

One thought on “Een zwarte (mezen) dag.

Comments are closed.