Gouden tijden.

Momenteel krijgen we naast een invasietje van zwarte mezen ook heel wat goudhaantjes voorgeschoteld. Wie dit leest denkt misschien dat ik het heb over één van die voetballers die bij elke baltoets die ze doen een voor ons onbevattelijk bedrag op hun bankrekening krijgen gestort. Neen, ik heb het over ons kleinste vogeltje in ons landje, het goudhaantje.

goudhaan0001.jpg

De goedkope versie en mijn favoriet.

KEV2.jpg

De onbetaalbare versie.

Dit mini-vogeltje gaat blijkbaar in het najaar ook op reis. Met zijn amper 6 gram legt het forse afstanden af. Sommige exemplaren komen van Russisch grondgebied naar hier gevlogen. Een prestatie om u tegen te zeggen en waar de Kevin een puntje aan kan zuigen.

Vorig jaar bleven mijn vangsten beperkt tot 14 stuks waarvan 10 in oktober. Nu staat de teller al op 43 en allemaal in oktober. Vuurgoudhaantjes blijven dan weer achter, vorig jaar 28 nu nog maar 5. Dat vuur-dingske is nog mooier naar mijn mening dan zijn neefje het goudhaantje. Met een dikke witte oogstreep en een vlammend oranjerood kuifje bij de mannetjes is het een verschijning die in één of andere natuurfilm over een tropisch regenwoud niet zou misstaan.

DSC05665.JPG