Een mezig weekend.

Momenteel zijn de meeste vogels die ik een ring rond de poot kan doen mezen. Blijkbaar is er heel wat beweging in mezenland.

Deze sympathieke vetbolhangers zijn door de bevolking gerangschikt als standvogels. En dit klopt gedeeltelijk. Eigenlijk zijn er geen echte standvogels en hangt het van populatie tot populatie af of ze besluiten om ergens te blijven of andere oorden op te zoeken. Hun drijfveer is te weinig voedsel of te slecht weer (die gaan vaak nogal eens samen). Zo blijken “onze” mezen vaker te blijven waar ze ook in de zomer rondvlogen en gaan hun oostelijke soortgenoten liever op reis. En dat blijven kan je ook met een korreltje zout nemen. Want de mezen die in mijn tuin zaten vang ik nu bijna niet meer. Dus die hebben ook andere oorden opgezocht. Misschien weten ze dat er concurrentie op komst is en kiezen ze daarom gebieden waar ze minder moeten knokken om aan hun dagelijkse maaltijd te raken. Alvast heel boeiend en het is mij ondertussen duidelijk dat we nog nog maar weinig weten van mezengedrag.

Ondertussen blijven ze hier stevig doorkomen. Ik heb alles even op een rijtje gezet. De grafiekjes geven de aantallen weer die ik ving hier om mijn ringplek in oktober.

Zwarte mees.

zwarte mees0001.jpg

grafiek zwarte.png

Voor zwarte mezen is er weinig te vergelijken met vorig jaar. Want toen ving ik er nul komma nul. En dit jaar was er sprake van een kleine invasie. Ondertussen ving ik er al 215 waarvan 208 in oktober. Topdag was 9 oktober met maar liefst 92 stuks. Maar het toppunt lijkt een beetje voorbij. Opvallend is wel dat ik in oktober op elke vangdag zwarte mezen kon strikken.

Koolmees.

koolmees0001.jpg

grafiek koolmees.png

Hier wel een vergelijking met 2014 en dan valt het dadelijk op dat de aantallen een stuk hoger liggen. Er werden wel meer dagen geringd, maar de dagen dat ik ook in 2014 ringde waren er duidelijk minder koolmezen. Volgens mij heb ik vanaf begin oktober ook elke keer de mezenmix overdag gespeeld. Dus daar kan het ook niet aan liggen. Er zijn er dus gewoon meer. Vorig jaar had ik er 161 waarvan 38 in oktober. Dit jaar zit ik al aan 188 waarvan 165 deze maand. Voorlopig was 16/10 de beste dag met 29 stuks. Wel geen dagrecord, dat was op 20 december 2014 met 31 exemplaren.

Pimpelmees.

pimpel0001.jpg

grafiek pimpel.png

Pimpelmezen lijken wat later op dreef te komen. Vandaag was de beste dag tot nu toe met 18 stuks. Ook geen dagrecord, dat staat op 30 exemplaren en was ook op 20/12/2014. Maar er zijn ook meer pimpelmezen, dat is wel duidelijk. Vorig jaar had ik er in totaal 116 waarvan 24 in oktober. Nu zit ik aan 124 en maar liefst 106 deze maand. 

Staartmees.

DSC04648.JPG

grafiek staart.png

En dan zijn er de schattige bollekes van de mezengroep, de staartmezen. Daar is er blijkbaar ook iets mee aan de hand. Want ook hier ring ik er meer dan vorig jaar. Toen waren het in totaal 16 exemplaren met 10 stuks in oktober. Momenteel zit ik aan 30, allemaal op eentje na in oktober geringd. 

Er is dus een duidelijke toename van mezen op trek. Na de goudhaantjes en de bladkoningen zijn die ook in beweging. Toeval of hangt dit allemaal samen ? Is er meer aan de hand of is er gewoon voedsel te weinig in hun thuisland ? En vooral, trek ik de juiste conclusies of niet ? Meer vragen dan antwoorden. Maar vooral een boeiende materie waar ik zeker meer wil over te weten komen.