Bijna een kruis er over.

Ik sluit na vandaag de periode met nachtgeluid af en ga volledig voor de dagtrekkers. Vanaf november zijn dat voornamelijk de vinkachtigen en mezen. We stevenen trouwens op een mager jaar af wat betreft aantallen (momenteel meer dan 1.000 vogels minder dan vorig jaar) maar wel 2 soorten meer. Benieuwd of november kan zorgen voor een inhaalbeweging ? Vandaag toch alvast een kruisbek op de ringplek. Jammer genoeg niet in het net maar in de top van een spar. Misschien de voorbode van een goede afsluiter. Want half november gaan de netten terug de kast in.

kruisbek.jpg

Mannetje kruisbek (geleend van het internet).

Minder gepiep.

Dat vogels zich niet laten sturen en een planning maken dan ook totaal zinloos is weet ik ondertussen al. Zo was ik van plan om op de telpost te gaan vangen op graspiepers. Maar dat is er niet van gekomen. Enerzijds omdat de mezen en vooral de zwarte mezen mij op mijn ringplek thuis bezig hielden. Maar vooral omdat er blijkbaar veel minder graspiepers werden gezien op de telposten. 

graspieper.png

Deze grafiek zegt alles. Enkel op 3 oktober werden er veel meer graspiepers geteld dan in 2014. Maar alle andere dagen was het veel minder. Normaal gezien beginnen de mooie aantallen half oktober (volgens onze telgoeroe Pierre). Maar dat bleek dit jaar helemaal niet het geval.

Dus bleven de vangkooitjes voor graspiepers in de kast. Mogelijk gaan we volgend jaar een poging doen. Als er weer geen andere soort mijn plannen in de war stuurt.

Graspieper.jpg