Hoelang gaan we turtur nog horen ?

zomertortel14.jpg

Gisteren stond er in de krant een kort artikel over de nieuwe rode lijst. Deze lijst geeft de status aan van vogelsoorten in de wereld. Zo kan je zien of een soort dan wel achteruit of vooruit gaat. En zoals jullie wel kunnen denken gaan de meeste soorten achteruit. Vooral de Afrikaanse gieren blijken op het punt te staan van voorgoed te verdwijnen. Maar tussen al die soorten ook een paar van onze soorten, zoals kievit en zomertortel.

Zomers verdwijnen.

Geen klimaat-mededeling maar wel de spijtige conclusie dat de zomertortel stilaan verdwijnt als broedvogel in ons landje. En dus blijkbaar ook elders als we de toestand bekijken op die rode lijst. De cijfers die Sovon (een Nederlandse organisatie die waarnemingen van vrijwilligers bundelt) zeggen alles. De broedpopulatie is gewoonweg gecrasht.

soorttrend-1.asp.png

Ze vallen uit de lucht.

Wat zijn de oorzaken ? Een combinatie van heel wat factoren. Het verdwijnen van kleinschalige landschappen waar deze soort broedt. Maar vooral de jacht op deze soort tijdens hun trek naar het zuiden. 

Zomertortels zijn trekvogels die elk jaar naar Afrika vliegen. En blijkbaar worden ze onderweg massaal afgeknald door jagers. In heel wat landen staan ze gewoon nog op de lijst van bejaagbare soorten. Er komen er elk jaar dus steeds minder terug naar de broedgebieden hier. In België staat deze soort gelukkig niet op de lijst van bejaagbare soorten, maar de kievit dan weer wel. (toch op het oude besluit).

Agadir 06 2008_003.jpg

Onomkeerbaar ?

Kunnen we deze trend ombuigen. Het zal niet makkelijk zijn. De jagende bevolking van de landen waar ze deze soort afschieten overtuigen van dit niet meer te doen zal een proces van lange duur zijn vrees ik. We kunnen enkel hier er voor zorgen dat de weinige koppels die ons landje uitkiezen om een nestje te bouwende zo comfortabel mogelijk te maken. Het oprichten van zomertortel-reservaten door gebieden in te richten naar hun behoeftes is zeker een optie. Ik hoop dan wel dat er in die gebieden nooit de safari naar het laatste koppel zomertortels van het land moet worden georganiseerd.