Najaar #2.

Deze voormiddag mijn netten opgerold op de ringplek thuis. Het najaar zit er op. Die keuze maakte ik na het bekijken van het weerbericht gisteren, kans op regen en veel wind. Niet de beste omstandigheden om vogels te vangen met mistnetten. Mijn keuze bleek gegrond toen tijdens het afbreken er een fikse bui losbarstte. Maar in de namiddag kwam er toch een groepje putters mij smalend uitlachen want die zouden geen ring ontvangen van mij. 

Analyse.

Dus tijd om eens te kijken hoe we het er hadden vanaf gebracht. Mijn tweede najaar als bezitter van een full ringvergunning. Het algemene totaal is alvast eens stuk minder dan vorig jaar. 1200 vogels minder dan in 2015, 3111 nieuw geringde om juist te zijn. Het uurgemiddelde lag met 7,57 een stuk lager dan de 9,98 van 2015.

Vooral de sylvia’s lieten het afweten. Zwartkop bleef sterk onder de verwachtingen met 909 stuks minder dan vorig jaar. Een verklaring heb ik hier niet dadelijk voor. En als we alle ringdata bekijken op trektellen.nl dan blijkt het elders ongeveer in dezelfde lijn te liggen dan 2014 wat deze zwartgekapte zangertjes betreft.

getgraph.png

Aantal zwartkoppen geringd VRS Graeterbeemd 2014 – 2015 per week

getgraph-1.png

Idem alle ringplaatsen op trektellen.nl

En ook tuinfluiter (-106), grasmus (-39), roodborst (-108) en heggenmus (-120) deden het allemaal beduiden minder.

Gelukkig scoorden de mezen dan wel een stuk beter. Uitschieter waren natuurlijk de zwarte mezen. Vorig jaar geen enkele en nu maar liefst 222 stuks geringd. Maar ook zijn broertjes de pimpelmezen (+196), koolmezen (+176) en staartmezen (+21) zorgden voor mooie aantallen. De 2 glanskoppen die er tussen zaten waren een mooie bonus.

zwarte mees0001.jpg

Eentje van de 222 zwarte mezen.

Nieuwkomers.

Met 50 soorten deed ik het dan weer iets beter dan vorig jaar (47). Mijn eerste zwarte roodstaart, 2 grote lijsters, de reeds vermelde glanskoppen, geelgors waren nieuw op de lijst. Groenvinken ontbraken dan weer, maar dit kwam omdat ik mijn inloopkorven niet had gebruikt. Kauw was ook nieuw en daar zat mijn grote fuik dan ook weer voor iets tussen. Maar de kers op mijn najaarstaart is zonder twijfel de 1ste jaars grauwe klauwier. eentje om in te kaderen.

grauwe klauwier0001.jpg

Top 10.

De top 10 ziet er dan ook helemaal anders uit. Op nummer 10 staat de merel met 78 exemplaren. Op 9 tjiftjaf met 128, op 8 bosrietzanger met 174, op 7 roodborst met 216, op 6 met stip de nieuwkomer zwarte mees met 222. En dan komen we aan de top 5. Heggenmus op 5 met 248, koolmees op 4 met 261, pimpelmees op 3 met 271, kleine karekiet op 2 met 300. En ondanks dat ik er maar 1/3de ringde van vorig jaar blijft hij toch de onbetwiste nummer 1 met 548 exemplaren, de zwartkop.

Standaard.

Maar waren er minder van die of die soort ? De grote verschillen zijn duidelijk. Maar aangezien ik (soms) een wetenschapper aan mijn keukentafel heb zitten moet ik toch de wetten van de wetenschappelijke vergelijking wat volgen. De regel is dat je pas kan meten als de meeste factoren hetzelfde blijven. Sommige heb je niet in de hand zoals het weer. Maar die je wel kan regelen zouden zo gelijk mogelijk moeten blijven. Opstelling en aantal meters mistnet bijvoorbeeld. De geluiden die je op bepaalde periodes speelt en de geluidssterkte er van. En je kan ook best de uurgemiddeldes vergelijken in plaats van de aantallen. Daarom ga ik proberen om die factoren de volgende jaren zo stabiel mogelijk te houden. Eigenlijk een “falsterbooke” doen, want daar wordt al jaren met dezelfde netopstelling en zonder geluid geringd. Maar er komen daar wel iets meer vogels door dan hier in mijn hofke.

En nu is het de beurt aan mijn muizen. Torenvalkskes, we komen er aan.

78337_supermuis_1.jpg