Steenuil country.

Studiedag.

Gisteren naar de jaarlijkse contactdag van de Steenuilenwerkgroep van Natuurpunt geweest. Boeiende lezingen maar vooral bijpraten met andere steenuil-fanaten. Telkens verwonderd dat dit beestje zoveel mensen kan begeesteren. Maar het is dan ook een beestje met een enorm hoog knuffelgehalte.

steenuil contactdag0001-2.jpg

Rupsen en maden.

Tussen de lezingen toch een paar die mij bijbleven. Zo waren onze Nederlandse collega’s van STONE ook aanwezig. Eén van hen bracht een overzicht van jaren opvolgen van prooien die steenuiltjes naar hun kroost brachten. Het bleek een verbazend verhaal. Want 75% van de prooien betrof ongewervelden zoals rupsen, maden, kevers en regenwormen. Muizen dus veel minder, in aantallen dan toch. Als we de prooien echter in gewicht uitdrukken dan springen de muizen er natuurlijk wel bovenuit. Twee bijzondere verhalen waren een koppeltje steenuilen die hun jongen grootbrachten met dode eendagskuikens die ze iets verder bij een kippenkweker gingen halen. Een ander paartje vond dan weer rattenstaartlarven (rare beestjes die blijkbaar zelfs in mest kunnen overleven) die ze een paar dagen naar hun nestkast brachten, tot wel 50 stuks per uur. Beide verhalen bewijzen dat steenuiltjes echte opportunisten zijn.

Een andere spreker die mij ook bijbleef was Lode Van De Velde. Met zijn vogelwerkgroep hebben ze een studie op poten gezet om de populatie steenuilen in hun gemeente in kaar te brengen. En dit met een hoop energie en enthousiasme die niemand onbewogen kan laten. Een voorbeeld voor heel wat werkgroepen om ook zo een studie op poten te zetten. Chapeau aan deze groep steenuil-aanbidders. Bij hun vrijwilligers ook een jonge kracht van 14 jaar (dacht ik) die dat enthousiasme ook uitstraalde. Daar is de toekomst alvast verzekerd.

steenuil contactdag0001.jpg

“Onze” steenuil.

Het was trouwens onze plicht om hier aanwezig te zijn als lid van ringgroep Tongeren. Er werden binnen onze werkgroep dit jaar maar liefst 451 steenuiltjes van een ring voorzien. Het ging om 45 adulte vogels die tijdens controles van de nestkasten werden aangetroffen en 406 pulli. Het beste jaar sinds 2008. Daarmee zijn we de belangrijkste leverancier van ringgegevens van steenuil in België. Een vergelijking van de cijfers van 2012 (enige jaar waar alle gegevens gekend zijn op elk niveau) leert ons dat we dat jaar 392 steenuilen ringden. Dat was 91,6% van alle geringde steenuilen in Limburg en 23% van de in België geringde exemplaren. Dat wil dus zeggen dat wij met onze werkgroep bijna 1/4de van alle steenuilen voor onze rekening nemen. Hoog tijd dat we er dan ook voor gaan zorgen dat we zo veel mogelijk informatie verzamelen tijdens dat ringwerk. Het is voor een stuk dan ook “onze” steenuil.

steenuil contactdag0001-3.jpg

One thought on “Steenuil country.

  1. Leuke samenvatting van een boeiende dag ! Onze vermelding is alminstens even tof. Mooie blog Dirk! gr Lode

    Like

Comments are closed.