Be-Ring gaat www.

Het lijkt wel een aankondiging van een optreden van een rapper. Maar dat is het niet. Het Belgisch Ringwerk heeft net zijn spiksplinternieuwe website gelanceerd. En het is de moeite om er eens te gaan kijken.

Niet enkel krijg je een correct en duidelijk beeld wat ringwerk nu eigenlijk is. Maar ook worden een aantal van de gegevens op een boeiende manier gepubliceerd. Zo kan je kaartjes raadplegen per soort van alle buitenlandse terugmeldingen. 

Voor de soort die op dit moment (en als ik mijn plannen eens volhou nog heel lang) mijn ringlijst domineert, de torenvalk, ben ik ook eens gaan kijken. En dan zie je dat er toch wel wat buitenlandse vogels in België passeren en omgekeerd.

Schermafbeelding 2015-12-13 om 08.02.17.png

Overzicht buitenlandse terugmeldingen torenvalk.

Als je even tijd hebt zeker eens surfen naar 

http://odnature.naturalsciences.be/bebirds/nl/index

Ondertussen lopen de wintervangsten niet zo heel slecht. De focus ligt op torenvalken en elk weekend ben ik, soms vergezeld van nog een vogelfanaat of ringer (blij dat ik een oude makker Daniël terug de vogelmicrobe heb bezorgd), op pad om overwinterende teveekes te strikken.

E410626-6.jpg

De tellers staat momenteel op 59 exemplaren. En mijn stelling dat we heel veel nieuwe vogels vangen en “onze” door onszelf geringde minder blijft deels overeind, 1 op 3 is geringd. En ook door het feit dat we minder 1ste jaars vogels vangen wordt mijn vermoeden dat de pulli die hier geboren worden andere en verdere oorden opzoeken mogelijk ook bevestigd.

torenvalken.png

Verhouding 1 tov >1 en geringd tov niet-geringd

De opmerkelijke lezer heeft gezien dat ik zeer voorzichtig ben in mijn verwoordingen. Want het is inderdaad voorlopig gissen hoe het nu juist zit. En daarom heb ik een poging gedaan (of is die bezig) om een aantal ringers en vogelaars die ook torenvalken hoog in het vaandel dragen samen te krijgen om op deze vragen proberen een antwoord te krijgen. Dus zal je “mijn” teevees hier nog vaak gaan tegenkomen.(voor de nieuwelingen die op deze blog terecht zijn gekomen TV is de afkorting voor torenvalk op mijn ringlijsten)