Een zomerse winterdag.

Met ruim 15°C op de thermometer zitten we een heel stuk boven de normale temperaturen van dit moment. Er is duidelijk iets mis met de airco en de centrale verwarming van onze aardkloot. De wetenschappers hadden warmere zomers en koudere winters voorspeld. Maar uit ervaring weet ik dat de natuur niet altijd doet wat er van haar verwacht wordt. Het is op dit moment warm, veel te warm.

large_OSsEP8TSt8_AQCHYKh_XL02787gWY78a-zW67URG1n4.jpg

En dat dit voor problemen gaat zorgen daar kan je vergif op innemen. Een beetje zoeken op het internet levert een heleboel onderzoeken op over de problemen die vogels hebben of gaan krijgen met een stijging van de temperatuur.

Trekvogels gaan verder moeten vliegen. Soorten schuiven op naar het noorden. Zo broeden er al bijeneters en kleine zilverreigers in onze streken. Soorten die ik vroeger in zuiderse landen kon tegenkomen tijdens de zomervakanties. Maar hun overwinteringsgebieden blijven wel op dezelfde plaats liggen. Dus dat betekent verder vliegen met alle gevolgen van dien.

Trekvogels die hier dan weer terugkeren zoals bijvoorbeeld de bonte vliegenvanger blijven hun data van aankomst ongeveer houden. Maar de natuur start hier vroeger met haar lenteactiviteiten. Hierdoor zit de piek van rupsen, het voedsel van de vliegenvangers, vroeger en komen ze dus te laat terug. Hun jongen krijgen ze dan ook moeilijker of helemaal niet groot bij gebrek aan voedsel.

En voor mij eentje waar ik niet aan gedacht had. Door die klimaatwijziging krijgen sommige streken te maken met meer stormen en onstuimig weer. Watergebonden soorten die hun nest op of vlak naast het water maken zien hun bouwsel dan ook vaak vernield worden door een stevige storm. Minder geslaagde broedsels, minder jongen en minder van die soort die overleven.

Maar ik zie nog een ander probleem. Opwarming wil zeggen smelten van ijs en sneeuw. Moeten we dan een aantal soorten niet herbenoemen. Want het voorvoegsel in hun naam gaat verdwijnen. En binnen een aantal generaties gaan de vogelkijkers van dat moment zich afvragen waarom een ijsvogel eigenlijk een ijsvogel is. Want ijs, wat is dat eigenlijk ?

Een gedachtengang die niet zo simpel opgelost is. Neem nu de sneeuwuil. Een soort die leeft op de ondergesneeuwde en barre toendra. Maar binnen een aantal decennia zit dat beest met zijn superisolerend verenkleed te zweten alsof hij in een of andere sauna zit. De evolutie van deze soort zal dan ook zorgen voor sneeuwuilen met minder dikke verenpakken en liefst geen witte exemplaren maar bruine of rosse. Want op een gesmolten toendra ben je met zo een wit pak niet echt gecamoufleerd. Dat wordt dan de toendra-uil.

sneeuwuil0001.jpg

Nog eentje, een eendje. De ijseend. Een schitterende soort die je niet snel zal vergeten. De mannetjes zijn spectaculair. Maar eenmaal het ijs verdwenen van onze aardbol dan wordt die ijseend een watereend. En die verdwijnt zo goed als zeker in een diepe vergeetput. Want eigenlijk zijn alle eenden watereenden. Je onderscheiden tussen al die watereenden is dan ook een onmogelijke opdracht. Einde verhaal. Een verdwijning die ik nu al betreur.

ijseend0001.jpg

En nog eentje om mijn standpunt duidelijk te maken. Elk jaar duiken er op grote plassen in Limburg wel een paar ijsduikers op. Deze mooie watervogels worden meestal enthousiast onthaald door de plaatselijke vogelkijkers. En regelmatig ben ik naar de Maaskant gereden om er eentje te gaan bewonderen. Maar ook hier gaat dat ijs verdwijnen. En dan houden we een ordinaire duiker over. En die zijn er ook weer meer dan genoeg. De verwarring zal immens zijn. Welke duiker bedoelen ze nu ? Eentje met een snorkel en flessen op zijn rug ? Eentje met een periscoop ? Voor de roodkeelduiker geen probleem, die blijft zijn rood keeltje houden. En voor de geelsnavelduiker ook niet, die gele dolk blijft op zijn hoofd zitten. Maar onze ijsduiker zal gefrustreerd ronddolen op zoek naar zijn identiteit. Een bijkomend effect van ons klimaatprobleem. Een extra reden om dringend iets te doen aan die opwarming van de aarde.

ijsduiker0001.jpg