Er zit sleet op.

Dit weekend voor het eerst dit jaar gevangen op mijn ringplek thuis. Het werd een dagje met een redelijke buit met toch wel wat verschillende soorten. Vooral met de rietgorzen en een keep was ik blij. 

rietgors0001-4.jpg

Foto uit de oude doos, mannetje keep.

Black is beautiful.

De rietgorzen kan je makkelijk op geslacht brengen. De mannetjes hebben zwart op hun kop en keel en als je hun nekveren omhoog wrijft dan komt de witte nekband te voorschijn. Die hebben vrouwtjes nooit.

Het zwart op de kop is echter nog lang niet wat het gaat worden in het broedseizoen. Dat duurt nog even voor die mannetjes hun prachtige gitzwarte kopkleur laten zien. En dan kan je ze natuurlijk niet verwisselen met andere soorten. Ze zitten dan vaak op een rietstengel (het zijn dan ook rietgorzen) hun beste liedje rond te bazuinen. Met als doel een madam rietgors in hun territorium te krijgen. Want daar draait het natuurlijk om.

rietgors0001-5.jpg

Afslijten.

Nu krijg ik vaak de vraag hoe die vogels zo snel van hun winterkleed naar een zomerkleed ruien. Wel, dat doen ze niet. Want het zou niet verstandig zijn om op dit moment energie te steken in het ruien van veren. Een activiteit die heel wat energie vreet en ook vaak zorgt voor gevaarlijke situaties omdat je met minder veren niet optimaal kan vliegen. Neen, nu is het een kwestie van energie gebruiken om je warm te houden en vooral om veel eten te zoeken om aan te vetten tegen de start van het broedseizoen. Want dan heb je een pak energie nodig om je plekje te verdedigen tegen andere mannetjes en om indruk te maken om de vrouwtjes.

Hoe komen ze dan aan dat schitterende zwarte verenkleed ? Wel, de natuur heeft dit simpel opgelost. De kleur zat er al voor dat wij ze zagen en wel iets onder de laag die wij zien. En die zwarte kleur komt gewoon te voorschijn omdat de veren afslijten door te vliegen of door de begroeiing te bewegen. Geen energie nodig op het moment dat ze die voor andere dingen nodig hebben. Simpel en heel efficiënt.

rietgors0001-2.jpg

Nog wat slijten en die komt er wel.

Geen patent.

Onze rietgors heeft op dit systeem geen patent genomen. Want er zijn heel wat soorten die deze techniek toepassen. Eentje komen we vaak tegen dicht bij onze huizen (hoewel, steeds minder en minder). De huismus.

Dit is trouwens een schitterende vogel. Vooral de mannetjes hebben een prachtig pallet van wit over alle tinten bruin tot zwart in hun verenkleed. En dat zwart op de kruin en keel (eigenlijk noemen we dat de bef) komt ook vanonder hun veren te voorschijn door slijtage. Ik had dit weekend een koppeltje in de netten en had dan ook het geluk om het mannetje van dichtbij te kunnen bewonderen. Een soort die zwaar onderschat wordt, onze huismus.

huismus0001-2.jpg

Is het geen beauty ?

huismus0001.jpg

Hopelijk kiest er weer een paartje om onder mijn pannen te komen wonen.

2 thoughts on “Er zit sleet op.

Comments are closed.