Immo athena.

Vorig weekend begonnen aan de controles van de steenuil-nestkasten. Een aantal moesten opnieuw stevig opgehangen worden of van plaats gewisseld. Altijd wat pas en meetwerk, maar gelukkig kan ik (als mens met twee linkerhanden) rekenen op hulp van handigere collega ringers. André was dan ook weer klusjesman van dienst. Daarna samen met hem nog wat nestkasten afgelopen om te bekijken of onze huurders geen klachten hadden. Maar alles bleek ok, want vaak waren ze netjes met zijn tweetjes thuis.

steenuil contactdag0001-2.jpg

Uilen-soap.

Het bijhouden van alle gegevens die we opschrijven tijdens de controles leveren boeiende data op. Zo kan je per nestkast mooi het doen en laten van een koppeltje volgen. Het zijn trouwe huurders, onze steenuiltjes. Ze blijven jaren trouw aan hun nestkast en ook aan elkaar (met hier en daar een uitzondering die de regel bevestigd).

Zo heb ik een nestkast waar ik al sinds 2001 gegevens heb. Het vrouwtje werd in 2005 voor het eerst geringd door Tony. En zij bleef aanwezig tot 2014. In 2012 konden we ook het mannetje voor het eerst controleren. Dit bleek een jonge vogel te zijn (op dat moment 3 jaar oud) die werd geringd in een nestkast te Borgloon. Het mannetje is tot op heden zijn nestkast trouw gebleven en zat er nu dan ook in. Maar sinds vorig jaar heeft hij wel een nieuwe madam. Is het vorige vrouwtje gesneuveld ? Dat is natuurlijk gissen. Zijn huidige partner werd door mij geringd in 2015 en was dit jaar opnieuw paraat. In deze nestkast kwamen tot op heden 36 steenuiltjes uit het ei gekropen. Eentje (geboren in 2005) trof ik in 2009 aan in een nestkast te Borgloon waar zij ondertussen ook jongen had. 

In een andere nestkast heb ik sinds 2011 een vast koppeltje zitten met tussendoor de controle van een vreemde vogel waarvoor ik tot op heden nog altijd geen verklaring heb. Hier zagen 19 jongen het daglicht. En zo kan ik nog een paar uurtjes verder gaan. Steenuilen ringen, het blijft een boeiend verhaal.

Twitchke.

Tussendoor nog eens gaan twitchen. Zoeken naar leuke soorten die ergens werden gemeld. Zondag kon ik dwerggors aan mijn lijst toevoegen. Een soort die ik ooit zag in Hasselt langs het kanaal. Deze keer moest ik het Luikse in. Maar het was zeker de moeite. Eén exemplaar kwam op een takje op nog geen 10 meter van mij een liedje zingen. Bangelijk om te zien.

10355803.jpg

Een foto van Serge Debrus, een collega twitcher die samen met mij deze vogel heeft gezocht.

Even het verschil tussen dwerggors en rietgors op een rijtje zetten. Want deze soorten lijken echt op elkaar. De uitspraak van Serge heb ik wel onthouden. Als je twijfelt bij een gors of het nu dwerg- of rietgors is, dan is het een rietgors. Eerste en belangrijk kenmerk is de roep. Bij rietgors is dat een langgerekte roep, bij dwerggors een korte tikkende roep. Dwerggors heeft een kenmerkende warme roodbruine wang en de zwarte tekening is duidelijker dan bij rietgors en reikt niet tot aan de snavel. Die snavel is bij dwerggors bovenaan mooi recht, terwijl die bij rietgors gebogen is. Dwerggors heeft ook een duidelijke witte oogring. En op de kruin heeft de dwerggors een blekere streep. Ter vergelijking een foto van een rietgors.

Common_reed_bunting_(emberiza_schoeniclus)_f.jpg

Kwak.

En zondagavond mijn weekend afgesloten met een nieuwe soort op mijn Fruitstreek-lijst. De jaarlijks terugkerende kwak aan het wachtbekken in Halmaal. Al een aantal jaar komt dit kleine reigertje daar even op bezoek. Tot op heden heb ik het beest niet gezien. Maar dit jaar heb ik de moeite gedaan om een enkele avonden te gaan zoeken. En het tweede bezoek was al dadelijk raak. Na een kort bezoek vloog hij eerst mooi over om daarna even te poseren in een berk. Check, met dank aan André.

_MG_4948.JPG

Foto van adulte kwak tijdens één van mijn Hongaarse reizen.